Κάτι περίεργο συμβαίνει: Η κυβέρνηση ΝΔ ματαιώνει έργα 1,2 δισ. ευρώ


Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος έκοψε χθες αιφνιδιαστικά ένα πρόγραμμα που είχε φτιάξει η προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο χρηματοδοτούσε έργα υποδομής για τους δήμους όλης της χώρας.
Ακόμα χειρότερα: ο Τ. Θεοδωρικάκος επικαλέστηκε μια γελοία και προβοκατόρικη δικαιολογία, η οποία εκθέτει τον ίδιο ως υπουργό Εσωτερικών, στον βαθμό που δεν έχει καταλάβει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα και πώς λειτουργεί.
Επιπλέον, εκθέτει τη χώρα, η οποία, για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Διότι, όταν ο Τ. Θεοδωρικάκος ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ήταν περίπου απάτη, γιατί η χρηματοδότησή του δεν ήταν εξασφαλισμένη, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή οι μαδούροι της προηγούμενης κυβέρνησης έπιασαν κορόιδο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που ήρθε και έβαλε τις υπογραφές της, ήταν κι αυτή στο κόλπο.
Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κυβέρνηση των «άριστων» πετάει στα σκουπίδια ένα προγραμματικό εργαλείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, με ενταγμένα έργα 1,2 δισ., χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, την ώρα που η οικονομία βγαίνει οριστικά από την κρίση και δεν υπάρχει καμία πίεση για τέτοιου είδους περικοπές. Το γιατί το κάνουν δεν είναι σαφές.
Λογικά, θέλουν να διοχετεύσουν τα χρήματα της ελληνικής συμμετοχής -που προέρχονται κυρίως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων- κάπου αλλού. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε το πού.
Επιστροφή στην κανονικότητα λοιπόν. Γιατί να πετάνε λεφτά για έργα στους δήμους, όταν έχουν τόσους πλούσιους φίλους να βοηθήσουν;
Πηγή: Αυγή