Πραξικόπημα στη Βολιβία - Παραίτηση Μοράλες για να αποφευχθεί η αιματοχυσία

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε την παραίτηση του ύστερα από την παρέμβαση του αρχηγού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας ο οποίος ζήτησε την απομάκρυνσή του.

Σε διάγγελμά του κατήγγειλε στο λαό της Βολιβίας και ολόκληρο τον κόσμο «ένα εν εξελίξει πραξικόπημα. Ένα πραξικόπημα εναντίον μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης… ένα πραξικόπημα εναντίον των κοινωνικών κινημάτων, των εργατών, των πατριωτών και των γηγενών οι οποίοι είχαν οικοδομήσει μια δημοκρατική, πολιτιστική επανάσταση».

Ο Έβο Μοράλες υπήρξε ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της χώρας, έχοντας καταφέρει να βελτιώσει όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες τη τελευταία περίπου δεκαετία. Υιοθέτησε πολιτικές αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των αδύναμων στρωμάτων, αναθεώρησε το Σύνταγμα για να θωρακισθούν τα δικαιώματα των ιθαγενών, βελτίωσε την ποσότητα και ποιότητα της γεωργικής παραγωγής, καταπολέμησε τον αναλφαβητισμό που ταλαιπωρούσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Η Βολιβία από φτωχότερη χώρα της Νότιας Αμερικής, με μια πολιτική τάξη που απομυζούσε επί δεκαετίες το φυσικό της πλούτο, κατέστη μια βιώσιμη και δυναμική οικονομία με αισθητά βελτιωμένους δείκτες κοινωνικής δικαιοσύνης.

Όλες αυτές οι επιτυχίες του Μοράλες ανησυχούσαν διάφορους κύκλους στη χώρα και εκτός αυτής, βλέποντας και τι συμβαίνει παράλληλα στη Χιλή με τις μαζικές και επίμονες κινητοποιήσεις, στην Αργεντινή με την εκλογή Φερνάντες, στο Εκουαδόρ με τις διαδηλώσεις κατά του Μορένο, αλλά και συνολικά με τη δυναμική που αναπτύσσει το εξεγερσιακό και προοδευτικό ρεύμα σε πολλές περιοχές της Νότιας Αμερικής.