Δούρου, Ζαχαριάδης και Ηλιόπουλος για την βία κατά των Γυναικών


Ρένα Δούρου:
Δεν έχει σημασία η ταυτότητα, το επάγγελμα, η εθνικότητα. Η βία σε βάρος των γυναικών τραυματίζει ανεπούλωτα τα σώματα και τις ψυχές μας. Είναι αποκρουστική. Όπως και η αδιαφορία απέναντί της.

Μια μέρα δεν αρκεί.

Γιατί κορίτσια και γυναίκες ζούμε καθημερινά στο πετσί μας την έμφυλη βία σε όλες της τις μορφές. Ζούμε το βάρος της σιωπής. Το βάρος της ντροπής. Ας μιλήσουμε ανοικτά. Σήμερα. Αλλά και τις υπόλοιπες 364 μέρες γιατί μπορεί κάποιες πληγές να μην κλείσουν ποτέ.


Μπορούμε όμως μαζί, με αγώνα καθημερινό και διαρκή, να είμαστε απέναντι στους δράστες. Από το μετρό ως το γραφείο. Από το πεζοδρόμιο ως το σπίτι. Παντού μιλάμε και δρούμε ενάντια στη βία κατά των γυναικών και ενάντια στους δράστες της.

Κώστας Ζαχαριάδης:

‪Είναι δυνατόν να κλείνουμε τα μάτια μας σε φαινόμενα βίας κατά των γυναικών; Να έχουμε τόσο υψηλά ποσοστά σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού; ‬
‪Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να συνεχίζεται αυτό. Η Πολιτεία και ο καθένας από εμάς ας λάβει τα μέτρα του. Καμία ανοχή! ‬


Νάσος Ηλιόπουλος

Ούτε μια λιγότερη!
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν την άνοδο της βαρβαρότητας γύρω μας. Μόνο για το 2018 καταγράφηκαν 87.000 γυναικοκτονίες παγκοσμίως, έναντι 50.000 το 2017. Η στατιστική όμως δεν φτάνει, τα στοιχεία δεν αρκούν. Είναι όλες αυτές οι μικρές ειδήσεις που χάνονται πίσω από τίτλους όπως «έγκλημα πάθους».
Είναι όλες αυτές οι σιωπές που μένουν στις γειτονιές που «όλοι ήξεραν αλλά δεν μίλησαν». Είναι όλο το πλαίσιο θεσμικής ανοχής στην έμφυλη βία και αναπαραγωγής όλων των σεξιστικών προτύπων. Είναι όμως στο χέρι μας να σπάσουμε την σιωπή. Σήμερα στις 6 το απόγευμα συμμετέχουμε στη διαμαρτυρία που ξεκινάει από την Πλατεία Κλαυθμώνος και καταλήγει στο Σύνταγμα.