Πικετί-Ινταλγκό σε Τσίπρα: Σε θαυμάζουμε, αποτελείς παράδειγμα για την Ευρώπη

“Έκανες τη δουλειά για την Ελλάδα, σε θαυμάζουμε γι' αυτό, αποτελείς παράδειγμα για την Ευρώπη”. Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα η δήμαρχος Παρισίου, Αν Ινταλγκό, που στηρίζεται από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους. Η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας συνεχάρη τον πρώην πρωθυπουργό για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Η συνάντηση στο δημαρχείο της πόλης ήταν και ο τελευταίος σταθμός της τριήμερης επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στο Παρίσι.
“Συνάντησα τη δήμαρχο Αν Ινταλγκό, στην οποία έδωσα συγχαρητήρια τόσο για το έργο της για τον οικολογικό μετασχηματισμό της πόλης του Παρισιού όσο και για τις προσπάθειές της για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στη γαλλική πρωτεύουσα”, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας. Όπως τόνισε, η συζήτηση των δύο επικεντρώθηκε σε πρωτοβουλίες για τη διεθνή συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε στη δήμαρχο καλή επιτυχία στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου στον δήμο του Παρισιού, που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για τη Γαλλία.
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Γάλλο οικονομολόγο Τομά Πικετί και συζήτησαν για τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, τη διεύρυνση των ανισοτήτων και τις εγγενείς αδυναμίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. “Μιλήσαμε για τον αγώνα που έδωσε η Ελλάδα απέναντι στις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, για την ανάγκη αναζωογόνησης της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου και για τη σημασία οι δυνάμεις της κοινωνικής προόδου και δικαιοσύνης στην Ευρώπη να αποκτήσουν ένα κοινό μίνιμουμ πρόγραμμα διεκδικήσεων και δράσης”, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, συμφώνησαν στην ανάγκη ριζοσπαστικών και καινοτόμων πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της φορολόγησης του πλούτου, της προώθησης δημόσιων επενδύσεων από τις πλεονασματικές χώρες, “ιδιαίτερα σε μια περίοδο χαμηλών επιτοκίων, αλλά και γενναίας στήριξης των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανό το ευρωπαϊκό όραμα αλλά και η συνοχή της Ε.Ε.”, όπως ανέφερε στο Facebook.
Πηγή: Αλέξης Τσίπρας, Σπύρος Ραπανάκης