Τα παιδιά δεν είναι στρατιωτάκια


Εδώ και κάποιες ώρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου ένα βίντεο (https://bit.ly/37R5p4M), στο οποίο ένας δάσκαλος από την Κρήτη κηρύττει το δείγμα του μιλιταρισμού σε παιδάκια δημοτικού και σαν 'λοχαγός' τα διατάζει να καθίσουν προσοχή και να κάνουν στρατιωτικό βηματισμό μπροστά από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.
Δυστυχώς, πολλοί γονείς επικροτούν αυτήν την στάση, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει η κανονικοποίηση του μιλιταρισμού και των ιεραρχικών προτύπων συμπεριφοράς που επιβάλλει. Προτύπων, εκ διαμέτρου αντίθετων από αυτά που έπρεπε να προωθεί η παιδεία μιας δημοκρατικής πολιτείας.

Βλέποντας, τον δάσκαλο να συμπεριφέρεται σε μαθητές σαν στρατιωτάκια αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος πώς προωθείται το πρότυπο του μαθητή που ακολουθεί και πιστεύει τυφλά τις διδαχές της αυθεντίας-δασκάλου.
Ακόμα είναι πασιφανές στον οποιονδήποτε ότι εξυμνείται ο μιλιταριστικός τρόπος ζωής και σκέψης, που ουδεμία σχέση έχει με το ανθρωπιστικό περιεχόμενο της ιδανικής παιδείας έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος ήδη από τον 18ο αιώνα.

Πηγή: Rosa