Η ιστορία του Nav Bhatia: Ο ρατσισμός, το μπάσκετ, η αλληλεγγύη των φιλάθλων


Ο Nav Bhatia άφησε την Ινδία, κοντά 40 χρόνια πριν, και μετανάστευσε στον Καναδά, κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή. Παρά το γεγονός πως είχε πτυχίο μηχανικού, το μόνο που κατάφερε να βρει ήταν μια θέση πωλητή σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων.
Στους πρώτους του τρεις μήνες στη δουλειά, ο Nav κατόρθωσε να πουλήσει 127 αυτοκίνητα. Ήταν τόσο καλός στη δουλειά του, που μόλις δύο χρόνια αργότερα κατάφερε να αγοράσει την αντιπροσωπεία. Σήμερα έχει στην ιδιοκτησία του πολλές αντιπροσωπείες στον Καναδά, και περιουσία αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων.

Η πραγματική του καψούρα, όμως, είναι οι Raptors. Αποκλείεται να έχετε παρακολουθήσει αγώνα της ομάδας του Toronto και να μην τον έχει πάρει κάπου το μάτι σας. Κι αυτό γιατί ο Nav δεν έχει χάσει ούτε ένα εντός έδρας ματς της ομάδας, και είναι στη θέση του στην κερκίδα από το πρώτο παιχνίδι των Raptors στο NBA, πίσω στο 1995.
Κατά τη διάρκεια των Τελικών της Ανατολής τον περασμένο Μάιο κόντρα στους Bucks, ένας φίλος της ομάδας του Milwaukee έγραψε ένα ρατσιστικό tweet εναντίον του, βάζοντας στο στόχαστρο το τουρμπάνι του. Ο Nav δεν το πήρε βαριά. "Από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ, αντιμετώπισα τέτοιες προσβολές. Αλλά δεν απαντάω σε προσβολές με άλλες προσβολές".
Σύσσωμο όμως το twitter, φίλοι των Raptors αλλά και των Bucks, έσπευσαν να τον υπερασπιστούν. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, δύο μέρες αργότερα ο συγκεκριμένος φίλος των Bucks τον πήρε τηλέφωνο για να του ζητήσει συγγνώμη. Του είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την κουλτούρα και την καταγωγή του, ότι αυτό που έγραψε ήταν απαράδεκτο και ότι κατηγορεί τον εαυτό του που έκανε κάτι τόσο άσχημο, εκλιπαρώντας τον να αποδεχτεί τη συγγνώμη του. Ο Nav την αποδέχτηκε με χαρά, υπό έναν όρο: να του επιτρέψει, την επόμενη φορά που θα βρεθεί στο Milwaukee, να βγάλει αυτόν και τον γιο του για φαγητό.
Πριν λίγες μέρες, όταν οι Raptors επισκέφτηκαν το Milwaukee για να παίξουν με τους Bucks, ο Nav έκανε πράξη την υπόσχεσή του. Επικοινώνησε με τον φίλο των Bucks, έβγαλε αυτόν και τον γιο του για φαγητό, αλλά δεν σταμάτησε εκεί: τους βρήκε εισιτήρια για το ματς και τους πήρε μαζί του, και μετά το παιχνίδι κανόνισε με τους φίλους του, τον Kyle Korver, τον Robin και τον Brook Lopez, να συναντήσουν τον 11χρονο γιο του φίλου των Bucks και να περάσουν λίγο χρόνο μαζί τους.
"Περάσαμε μαζί μια πολύ όμορφη μέρα, αν και στο γήπεδο αναγκάστηκα να τους βάλω να κάτσουν λίγο παραπέρα, για να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Είναι πολύ καλοί άνθρωποι, ένας καλός άνθρωπος με ένα πολύ καλό παιδί, μια όμορφη οικογένεια που αγαπά τον αθλητισμό. Τον συγχαίρω που είναι τόσο γενναίος. Ξέρετε, καμιά φορά το να ζητάς συγχώρεση είναι ακόμα πιο γενναίο από το να την δίνεις. Είμαστε άνθρωποι, και κάνουμε λάθη. Στο τέλος της βραδιάς αγκαλιαστήκαμε και μου είπε "Κύριε Bhatia, σας θεωρώ φίλο μου για πάντα". Όλο αυτό ήταν πολύ όμορφο, μια άσχημη ιστορία που έγινε όμορφη. Κι αυτό είναι που μου αρέσει να κάνω, να μετατρέπω τον αρνητισμό σε κάτι θετικό".
Πηγή: Ball Don't Lie