Αντώνης Σαμαράς: Ο επίδοξος αρχηγός της ακροδεξιάς


Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο 13ο Συνέδριο της Ν.Δ. δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους παρακολουθούν την πορεία του. Οχι μόνο για τις θέσεις που διατύπωσε, αλλά και για τον τρόπο που μίλησε. Ο ρόλος που δέχεται για τον εαυτό του είναι αρχηγικός. Και κάνει ό,τι μπορεί για να το αποδεικνύει.
Ο Αντ. Σαμαράς είχε πάντοτε ακροδεξιές αντιλήψεις. Μπορούσε, όμως, όταν τον συνέφερε, να κινηθεί άνετα και στο Κέντρο. Το έπραξε όταν ήταν αρχηγός της θνησιγενούς Πολιτικής Ανοιξης, μήπως κερδίσει ψήφους.
Το επανέλαβε ως αρχηγός της Ν.Δ. για να γίνει πρωθυπουργός, αλλά και όταν έγινε, αποφεύγοντας τις ακρότητες. Σήμερα ξέρει ότι αυτά που λέει δεν έχουν μέλλον ως κρατική πολιτική. Μπορούν όμως να του προσφέρουν, όπως ελπίζει, μια μεγάλη δεξαμενή οπαδών μέσα και έξω από τη Ν.Δ. Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε χθες ως αρχηγός όλης της Aκροδεξιάς.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, χρησιμοποίησε ακροδεξιά ρητορική μιλώντας για λαθρομετανάστες. «Η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι πια πρόσφυγες! Είναι μετανάστες που μπήκαν παράνομα! Αρα, είναι παράνομοι μετανάστες! Λαθρομετανάστες», είπε.
Ζήτησε σφράγισμα των συνόρων, κλειστά κέντρα φύλαξης για όσους περνούν στη χώρα και απέλαση στη συνέχεια της συντριπτικής πλειονότηας όσων ήδη βρίσκονται εδώ και όσων θα έρθουν. Ζήλεψε τη δόξα του Ορμπαν...
Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών ζήτησε την πάση θυσία αποδέσμευση της χώρας από αυτήν και κάλεσε την κυβέρνηση να εργαστεί γι’ αυτόν τον σκοπό, προσανατολίζοντας αποκλειστικά προς τα εκεί την πολιτική της. Δεν δίστασε, μάλιστα, να αμφισβητήσει την ύπαρξη του ΝΑΤΟ στο άμεσο μέλλον για να ισχυροποιήσει την άποψή του. Δεν έκανε κάτι πρωτοφανές. Στον ακροδεξιό χώρο είναι συνηθισμένες οι «εθνικοανεξαρτησιακές» κορόνες. Ενίοτε και οι αντικαπιταλιστικές...
Είναι σαφές ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να συσπειρώσει γύρω του όλο το δεξιό και ακροδεξιό συντηρητικό ακροατήριο. Αυτό προς το παρόν είναι πονοκέφαλος για τη Ν.Δ. και τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Μπορεί όμως να γίνει σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα αν ο πρωθυπουργός και το κόμμα του υποκύψουν στον Αντ. Σαμαρά, όπως έκαναν πολλές φορές στο παρελθόν. Τότε, όμως, ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Τώρα είναι στην κυβέρνηση. Χρειάζεται να εξηγήσουμε τη διαφορά;
Πηγή: ΕφΣυν