Γιατί αδιαφορούν κυβέρνηση και περιφέρεια Αττικής για την ανάπλαση των προσφυγικών;


Η πρόταση για το έργο της ανάπλασης των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αποτέλεσε  καρπό μιας συστηματικής προσπάθειας τεσσάρων διαφορετικών φορέων και τεσσάρων προσώπων που με προσωπικό ενδιαφέρον, μεράκι, όραμα και επαγγελματισμό θέλησαν να το κάνουν πράξη: Του Νίκου Μπελαβίλα, της Ρένας Δούρου, του Νάσου Ηλιόπουλου και της Έφης Αχτσιόγλου. 

Η πρόταση για την ανάπλαση εξυπηρετούσε ένα διττό ρόλο: Πρώτον, αυτόν της αποκατάστασης και αξιοποίησης των προσφυγικών ως βιώσιμων χώρων κατοικίας, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας συγγενών ασθενών που χρήζουν θεραπείας στο αντικαρκινικό νοσοκομείο "Άγιος Σάββας". Δεύτερον, ως σημείου αναφοράς συλλογικής και ιστορικής μνήμης, με την ίδρυση του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού. 

Σήμερα, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο η νέα περιφερειακή διοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία είναι διατεθειμένα να προχωρήσουν την πρόταση, με μια έτοιμη μελέτη και με το έργο να έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα "Φιλόδημος". Οι πολύ μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό του "Φιλόδημου" και η αδιαφορία της κυβέρνησης για οποιαδήποτε πρόταση κουβαλά μια σοβαρή κοινωνική διάσταση, χωρίς απαραίτητα κάποιο κέρδος, δεν γεννούν αισιοδοξία για τη συνέχεια. 

Εάν δεν προχωρήσει το έργο, θα πρόκειται για άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την περιοχή, για τους κατοίκους της, για την ιστορία της πόλης μας.