Το δικαίωμα στην άμβλωση πρέπει να είναι αυτονόητο και θεσμικά κατοχυρωμένο σε μια δημοκρατική κοινωνία


Και είμαστε και εμείς ταπεινές σύγχρονες γυναίκες, φιλελεύθερες νομικοί που διαβάζουμε για πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων (sic) περί αμβλώσεων στη χώρα.


Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το 2019. Ναι το 2019.Για να ανοίξει μια συζήτηση περι ηθικής σε μια αναχρονιστική βάση με αυθαίρετα και ανυπόστατα συμπεράσματα -αλήθεια αυτό με τους μαθηματικούς υπολογισμούς, παγκόσμια πρωτοτυπία- αντί να συζητάμε δημοσίως και με επιχειρήματα για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ενίσχυση των κοινωνικών δομών. Απεγκλωβισμένοι από ενοχικές διαθέσεις αιώνων.

Και αφού θυμηθήκαμε το πρότυπο μιας ζωής μας ολόκληρης, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Simone Veil, η οποία πρωτύτερα ως υπουργός δικαιοσύνης είχε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις στη Γαλλία.

Στρέφουμε το βλέμμα και την καρδιά. Στο ζωντανό ακόμα φάρο των αγώνων των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, την 86 ετών σήμερα Ruth Bader Ginsburg. Γιατί η RBD άλλως γνωστή, συνεχίζει να εμπνέει το σύγχρονο ανθρώπινο πολιτισμό με τη νομική και κοινωνική σοφία της.

"Έμφαση δεν πρέπει να δίνεται στο ίδιο το δικαίωμα της άμβλωσης αλλά στο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής και τον αναπαραγωγικό έλεγχο".


*Έλενα Γιαννίκη