Το Brexit "καταβρόχθησε" τους Εργατικούς


«Είναι προφανώς μια πολύ απογοητευτική νύκτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε. Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές», δήλωσε ο Κόρμπιν, προσθέτοντας πως το κόμμα χρειάζεται να στοχασθεί και πως θα ηγηθεί του κόμματος όσο αυτό θα συζητεί για το μέλλον του.

Μεγάλη ήττα για τους Εργατικούς, μεγάλη νίκη για τους Τόρις, η μεγαλύτερη από το 1987 όταν επικεφαλής ήταν η Θάτσερ. Ο Τζόνσον εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία και ελευθερία κινήσεων στο Brexit. Το Μανιφέστο Κόρμπιν, γεμάτο προοδευτικές προτάσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμησης των ανισοτήτων και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, δεν κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των Βρετανών και να ανατρέψει τον αυτοεγκλωβισμό του Κόρμπιν στο Brexit.

Όπως όμως είχε πει ένας μαχητής της πολιτικής και των αγώνων του εργατικού κινήματος, πρώην βουλευτής και Υπουργός των Εργατικών, ο Τόνι Μπεν, «αυτό που έμαθα στη ζωή είναι ότι κάθε γενιά μάχεται λίγο πολύ για τα ίδια όνειρα, απέναντι στα ίδια προβλήματα και εμπόδια. Δεν υπάρχει τελική νίκη, ούτε τελική ήττα». Αυτό είναι κρίσιμο να το κρατήσουμε για τη συνέχεια, για όσα θα έρθουν. Και στη Μεγάλη Βρετανία, και στην Ελλάδα και στην ΕΕ.