4 Προτάσεις για την Αριστερά και τις Προοδευτικές Δυνάμεις στην ΕΕΈνα e-book του Δημήτρη Ραπίδη, ιδρυτή του κέντρου ερευνών Bridging Europe, που στόχο έχει να συμβάλλει στον ευρύτερο διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του περασμένου Μαΐου και στη συνέχεια των αυτοδιοικητικών και εθνικών εκλογών στην Ελλάδα έχει ανοίξει ο διάλογος για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συνολικά για τις νέες προσκλήσεις της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η έκδοση της περιεκτικής μελέτης του Δημήτρη Ραπίδη για τα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ αποτελεί μια χρήσιμη και ουσιαστική συμβολή, ώστε οι πολιτικές αυτές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις και να αποκτήσουν μια «πλειοψηφική δυναμική», όπως τονίζει ο συγγραφέας.
Η μελέτη εστιάζει σε τέσσερις πυλώνες που διαμορφώνουν τέσσερις προτάσεις: Τα σύγχρονα κοινωνικά αιτήματα, το ρόλο της νέας γενιάς στο μετασχηματισμό της Αριστεράς, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κοινωνικού κράτους συνολικά, το ρόλο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στη διαδικασία μετάβασης από το σημερινό μοντέλου του «καπιταλισμού-καζίνο» σε ένα ήπιο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.
Δεν λείπει από τη μελέτη η σκληρή, αλλά ουσιαστική κριτική στη στρατηγική που επιλέχθηκε από τις αριστερές δυνάμεις σε εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις και στις ευρωεκλογές του 2019, όπως επίσης δεν λείπει και ο προβληματισμός για την «έλλειψη ρεαλισμού και την τάση στον βερμπαλισμό, στην επικράτηση του επιθυμητού στη θέση του εφικτού», όπως σημειώνει ο συγγραφέας. Κυρίως, όμως, είναι σαφές ότι στόχος αυτής της έκδοσης είναι να προσφέρει αναλυτικά εργαλεία και συγκεκριμένα βήματα για να αναζητηθεί μια νέα στρατηγική προσέγγισης των κοινωνικών ομάδων, ενσωμάτωσης και έκφρασης των διεκδικήσεων και αιτημάτων τους, ειδικά σε μια περίοδο ιδεολογικής οπισθοδρόμησης και πολιτικής συντηρητικοποίησης σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Όπως τονίζει και ο συγγραφέας σε ένα σημείο της μελέτης, «Όλοι οι πολίτες χρειάζονται κίνητρα για να συμμετάσχουν σε συλλογικές αποφάσεις, ώστε να αντιληφθούν ότι μπορούν να συμβάλλουν πρακτικά στην πολιτική διαδικασία και να κατανοήσουν ότι υπάρχει στενή συσχέτιση μεταξύ της πραγματικής ευημερίας, της ιδιότητας του πολίτη και μιας αίσθησης κοινωνικής ενδυνάμωσης από τη συμμετοχή στα κοινά και στην παραγωγή πολιτικής. Τα κλειστά κόμματα πεθαίνουν, και αυτό είναι κάτι που δεν το έχουν αντιληφθεί πολλές ηγεσίες της Αριστεράς».
*Ολόκληρη η έκδοση: https://bit.ly/2uAMMTn