Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ - Να δοθεί βιώσιμη λύση άμεσα


Στην ΛΑΡΚΟ (εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου) βλέπουμε τις θλιβερές συνέπειες της "κρατικής" νεοφιλελεύθερης διαχείρισης. Οι νεκροί από εργατικά ατυχήματα διαρκώς αυξάνονται και η άλλοτε κερδοφόρα επιχείρηση, οδεύει προς πλήρη ιδιωτικοποίηση, ώστε να απεμπλακεί το κράτος από κάθε ευθύνη απέναντι στους 1.200 εργαζομένους της και τις περίπου 20.000 οικογένειες τους.
Το βράδυ της Παρασκευής 34χρονος οδηγός της ΛΑΡΚΟ -πατέρας δυο παιδιών- στην προσπάθειά του να ξεφορτώσει το υλικό που μετέφερε έχασε τον έλεγχο του οχήματος, έπεσε σε χαράδρα 150 μέτρων και βρήκε ακαριαίο θάνατο. Η απάντηση σε θανάτους από εργατικά ατυχήματα και στον οικονομικό εκτροχιασμό της επιχείρησης, ποια είναι;
Η ίδια αδιαφορία για τους τραγικούς θανάτους των εργαζομένων, ήταν αυτή που επέτρεψε τα προηγούμενα χρόνια η ΛΑΡΚΟ να πληρώνει το ρεύμα (στην επίσης κρατική ΔΕΗ) 72 ευρώ ανά μεγαβατώρα αντί 32 ευρώ που είναι ο μ.ο. στην Ε.Ε.. Κάπως έτσι μια επιχείρηση, που έλεγχε το 7% της ευρωπαϊκής αγοράς στην πώληση νικελίου και το 2-3% σε παγκόσμιο επίπεδο, σήμερα βρίσκεται με υπέρογκα χρέη ένα βήμα πριν ξεπουληθεί.
Έστω και την ύστατη στιγμή, το κράτος δεν φαίνεται πως έχει το σθένος να υιοθετήσει μια βιώσιμη λύση, παρά μόνο σκοπεύει να αποποιηθεί των ευθυνών του.

*Rosa