«Ριφιφί» στα εισοδήματα παλιών και νέων συνταξιούχων


Τους δύο τόμους των νέων διατάξεων για τις συντάξεις, με το αποκαλούμενο «νέο ασφαλιστικό», παρέδωσε στον δημοσιογράφο Γ. Αυτιά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προχθές, Κυριακή 19 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της εκπομπής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, πριν υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση.
«Νιώθω ως Μωυσής που κρατά τις πλάκες» αντέτεινε ο δημοσιογράφος, προβάλλοντας με τα δυο του χέρια τους τόμους του «νέου ασφαλιστικού» στον φακό της κάμερας. Μόνο που οι παραλληλιζόμενοι με τις λίθινες πλάκες της απόλυτης αλήθειας τόμοι αποκρύπτουν ότι ακόμη και μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνται.

Παράλληλη ασφάλιση

Πρόκειται για τους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, τους συνταξιούχους των πρώην ειδικών Ταμείων ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΟΑΠ-ΔΕΗ, καθώς και τους συνταξιούχους με προσαυξήσεις από την ασφάλιση Βαρέων και Ανθυγιεινών.
Τα στοιχεία που διαθέτουμε αναφέρουν ότι τα λάθη εμφανίζονται σε σχεδόν 500.000 συνταξιούχους (από τις 1.700.000 κύριες συντάξεις) και το κόστος συμμόρφωσης για τον κρατικό προϋπολογισμό ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ!
Γι’ αυτούς τους συνταξιούχους ο επανυπολογισμός είναι λειψός αφού οι ειδικοί όροι και οι ξεχωριστές προσαυξήσεις που έπρεπε να συνυπολογιστούν στο ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεών τους έχουν ξεχαστεί στις αποθήκες των τοπικών καταστημάτων του ΕΦΚΑ και δεν ελήφθησαν υπόψη στον επανυπολογισμό του Οκτωβρίου τον οποίο ακολούθησε λίγο αργότερα η ανάρτηση των σημειωμάτων στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ.

Απώλειες

Ας δούμε αναλυτικά γιατί οι συνταξιούχοι αυτών των κατηγοριών έχουν απώλεια εισοδήματος.
Ο ν.4387/2016 προβλέπει ότι όλοι οι παλιοί συνταξιούχοι πριν από τις 13 Μαΐου 2016 που έχουν παράλληλη ασφάλιση (π.χ. ήταν ασφαλισμένοι ταυτόγχρονα στο πρώην ΙΚΑ και στο πρώην ΤΕΒΕ για το ίδιο διάστημα) θα πρέπει να λάβουν προσαυξημένες συντάξεις (με προσαύξηση 0,075% για κάθε μία μονάδα παράλληλης εισφοράς). Για να συμβεί αυτό θα πρέπει όλοι οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι να ανοιχτούν αφού ανασυρθούν από τα αρχεία του ΕΦΚΑ, να γίνει αλληλογραφία με τα συμμετέχοντα Ταμεία και να δοθεί η προσαύξηση όπως ορίζει ο νόμος. Μέχρι εδώ καλά.
Μόνο που ο ΕΦΚΑ δεν έκανε ποτέ τη διαδικασία αυτή κατά το διάστημα του επανυπολογισμού (10/2019), με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι είτε να εμφανίζονται με μεγαλύτερη προσωπική διαφορά, είτε να μην έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται. Δηλαδή, δεν υπολογίστηκε η προσαύξηση της παράλληλης σύνταξης που ορίζει ο νόμος!
Σε συσκέψεις των αρμόδιων παραγόντων στον ΕΦΚΑ, τέθηκε πρόσφατα το ζήτημα με την κατάφωρη αδικία. Η απάντηση των προϊσταμένων ήταν: «Ας κάνουν ενστάσεις και θα λάβουν απάντηση το 2040!». Και όντως, κάποιοι συνταξιούχοι έκαναν ήδη ενστάσεις, με τη διαφορά ότι ακόμη αναμένουν απάντηση!
Το θέμα επανέρχεται καθώς ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπόσχεται νέο επανυπολογισμό, που όμως θα βασιστεί σε λανθασμένα στοιχεία του πρώτου επανυπολογισμού του Οκτωβρίου. Αρα το αλαλούμ συνεχίζεται…
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί. Οι επανυπολογισμοί είναι ανακριβείς όσον αφορά την απόκρυψη των εξής στοιχείων:
1. Την προσαύξηση σε όσους ασφαλισμένους είχαν έως και 3.300 βαρέα ένσημα, με αποτέλεσμα να προκύπτει μικρότερη ανταποδοτική σύνταξη αφού δεν υπολογίστηκε η πρόσθετη εισφορά των βαρέων.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Συνταξιούχος με συντάξιμο μισθό 2.374 ευρώ και 9.958 ημέρες στα βαρέα:
Στον επανυπολογισμό του αναγράφονται μόνο οι 6.958 ημέρες και του «κλέβουν» συντελεστή 2,7% (για τα ΒΑΕ) σε ποσό 2.374 x 2,7%, δηλαδή 64 ευρώ τον μήνα, που θα του απέδιδε είτε μικρότερη προσωπική διαφορά είτε αύξηση στη σύνταξή του!
2. Τις πρόσθετες εισφορές σε ασφαλισμένους του πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΟΑΠ-ΔΕΗ λόγω διαφορετικών συντελεστών μετά τον ν.2084/1992.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Σε ασφαλισμένο της ΔΕΗ, ενώ βάσει των πρόσθετων εισφορών (επιπλέον συντελεστής 24%) και βάσει του συντάξιμου μισθού 3.405 ευρώ δικαιούται προσαύξηση (3.405Χ24%) 817 ευρώ, του χορηγούν μόνο 532 ευρώ, δηλαδή 285 ευρώ λιγότερα από όσα δικαιούται!
3. Σε συνταξιούχους ειδικών καθεστώτων (π.χ. Ολυμπιακή) αλλά και σε συντάξεις αναπηρίας όπου οι ασφαλισμένοι είχαν βαρέα ένσημα και αυτά δεν έχουν προσμετρηθεί στη συνταξιοδοτική απόφαση.
Τα στοιχεία που διαθέτουμε αναφέρουν ότι τα λάθη εμφανίζονται σε περίπου 500.000 συνταξιούχους (από τις 1.700.000 κύριες συντάξεις) και το κόστος συμμόρφωσης για τον κρατικό προϋπολογισμό ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ!
Συνεπώς πριν οι αρμόδιοι σπεύσουν να επανυπολογίσουν τις συντάξεις με τον νέο νόμο, ας φροντίσουν να ολοκληρώσουν την ισχύουσα διαδικασία όπως ορίζει ο ν.4387/2016. Διαφορετικά θα πρόκειται για το απόλυτο νέο «ριφιφί» στα εισοδήματα παλιών και νέων συνταξιούχων.
*Από το ρεπορτάζ της "Εφημερίδας των Συντακτών".