Στον πάτο οι δημόσιες δαπάνες, στον πάτο και οι επενδύσεις


Οι δημόσιες δαπάνες φαίνεται πως είναι από τα βασικά θύματα της κυβέρνησης της ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από επτά μήνες -κατά την προεκλογική περίοδο- η Πειραιώς κατηγορούσε την κυβέρνηση Τσίπρα, πως θυσίαζε  τις δημόσιες επενδύσεις για να κάνει επιδοματική πολιτική μέσω του κοινωνικού μερίσματος, σήμερα η ίδια δείχνει να καταφέρνει ένα «μοναδικό επίτευγμα»: Και να συρρικνώνει δηλαδή το κοινωνικό μέρισμα, αφήνοντας εκτός εκατομμύρια δικαιούχους, αλλά και τις δημόσιες δαπάνες περικόπτοντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,1 δισ. ευρώ, κλείνοντας τη χρονιά με ιστορικό χαμηλό 20ετίας.
Με απλά λόγια, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο όχι μόνο δεν συνέχισε την επιταχυνόμενη, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, πορεία εκτέλεσης των δημοσίων επενδύσεων, αλλά -άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της- κατάφερε να την αντιστρέψει πλήρως.
Βασικοί χαμένοι της εν λόγω εξέλιξης υπήρξαν τόσο οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, όσο και οι μικρομεσαίοι έμποροι και καταστηματάρχες, οι οποίοι είδαν τον εορταστικό τους τζίρο να μειώνεται.
Χαμένοι όμως ήταν και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, καθώς πόροι ύψους 850 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι λείπουν ήδη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ίδια στιγμή που πλήθος έργων σε όλη τη χώρα έχουν οδηγηθεί σε κατάργηση, πάγωμα και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε η κατάργηση του «Φιλόδημου», ενός προγράμματος που αντλούσε πόρους και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,  χρηματοδοτούσε μεγάλα και σημαντικά δημοτικά έργα.