Ισπανία: Νόμος για την καταπολέμηση και σκληρή τιμωρία των βιασμών

«Το 'όχι' είναι 'όχι' και αυτό θα περάσει και στον νέο Ποινικό Κώδικα για την καταπολέμηση των βιασμών», που εξισώνονται με τη βία κατά του φύλου και των γυναικών και θα εκδικάζονται από ειδικά δικαστήρια, ενώ θα δημιουργηθούν κέντρα στήριξης των θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης και θα ξεκινήσει μια επιμόρφωση για την αποφυγή δημιουργίας στερεότυπων φύλου, τόνισε η υπουργός Ισότητας του Unidas Podemos Ιρένε Μοντέρο εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μέχρι την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου θα έχει υιοθετηθεί η νέα νομοθεσία για τις σεξουαλικές ελευθερίες.
Ο νέος νόμος προβλέπει μια νέα προσέγγιση των βιασμών και της σεξουαλικής βίας από τις δομές υγείας, τα σώματα ασφαλείας, τις δικαστικές αρχές, τους δικηγόρους, τους ιατροδικαστές και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους με στόχο την προστασία των ατόμων που καταθέτουν μήνυση για βιασμόν με την εγγύηση ότι θα εξετάζονται και θα δίνουν καταθέσεις σε άτομα του φύλου τους και χωρίς ερωτήσεις που αφορούν την προσωπική τους ζωή και κυρίως για θέματα που δεν έχουν σχέση με τον βιασμό.
Σάντσεθ και Ιγκλέσιας: Να ψηφιστεί πριν από τις 8 Μαρτίου
Η γραμματεία Επικοινωνίας της κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι «ο νόμος για τις σεξουαλικές ελευθερίες έχει την πλήρη συναίνεση της κυβέρνησης συνασπισμού. Είναι ένα εξαιρετικό σχέδιο που θα είναι έτοιμο μέσα στα χρονικά περιθώρια που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να στείλει ένα σαφές μήνυμα της πολιτικής της για την ισότητα πριν από τις 8 Μαρτίου». Ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας συμφώνησαν ότι «ο νέος νόμος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από την Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας», πιθανώς στις 3 Μαρτίου.
Με την πρόταση της Μοντέρο ο νόμος για τις σεξουαλικές ελευθερίες θα εξισώσει τις σεξουαλικές επιθέσεις και κακοποιήσεις με τα αδικήματα της βίας κατά του φύλου προβλέποντας μια βεντάλια προληπτικών μέτρων, φροντίδας, αποκατάστασης και αποζημίωσης σε όλους τους τομείς.
Ο νέος νόμος προβλέπει ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα θα εκδικάζονται από ειδικά δικαστήρια, στα οποία θα συμμετέχουν δικαστές και προσωπικό που θα έχει εξειδικευτεί σε αδικήματα αυτού του τύπου και θα προβλέπει ιδιαίτερες ποινές ώστε να αποφευχθεί η συνέχιση της άσκησης πιέσεων και βίας εναντίον των γυναικών.
Στο σκεπτικό του νόμου βρίσκεται η θεώρηση ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα αποτελούν μορφή της σεξιστικής και ανδρικής βίας και «κοινωνικό και δομικό πρόβλημα» που πλήττει «δυσανάλογα και ειδικά τις γυναίκες» και ότι αποτελούν «την πιο συνήθη και κρυφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Για την καταγγελία των σεξουαλικών εγκλημάτων αρκούν οι αυτεπάγγελτες καταγγελίες της Επιθεώρησης Εργασίας, των κοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών ή των κέντρων προστασίας, χωρίς να χρειάζεται η μήνυση του θύματος.
Η πρόταση του υπουργείου Ισότητας προβλέπει την κατάργηση του διαχωρισμού ανάμεσα στην επιθετική πράξη βίας και τη σεξουαλική κακοποίηση και προτείνει ένα ενιαίο αδίκημα για το επιθετικό έγκλημα του βιασμού με επιβαρυντικά την άσκηση βίας ανάμεσα στο ζευγάρι ή το πρώην ζευγάρι ή τη χρήση φαρμάκων για να καμφθεί η θέληση αντίστασης του θύματος, ενώ προβλέπονται η οικονομική στήριξη των θυμάτων, η διασφάλιση εργασίας, κατοικίας και κοινωνικής προστασίας και η αλλαγή γεωγραφικής ζώνης.
Το Unidas Podemos ζήτησε ενόψει της Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου από το Σοσιαλιστικό Κόμμα την κατάθεση του νόμου για τις σεξουαλικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα για τα άρθρα που αφορούν τον βιασμό, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα υποστήριξε πως θα ήταν καλύτερο να ψηφιστεί αργότερα μαζί με μια συνολικότερη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, που θα συμπεριλαμβάνει το αδίκημα της ανταρσίας και της στάσης, με τα οποία καταδικάστηκαν οι Καταλανοί εθνικιστές ηγέτες.
Ιγκλέσιας κατά του Vox για βιασμούς ανηλίκων
Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και οι φασίστες του Vox επέλεξαν την αποκάλυψη ότι υπήρχε δίκτυο πορνείας μικρών κοριτσιών σε κέντρο προστασίας ανηλίκων στη Μαγιόρκα για να επιτεθούν εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ιγκλέσιας και να κατηγορήσουν την κυβέρνηση ότι «δεν ήθελε να πραγματοποιήσει έρευνα».
Η απάντηση του Ιγκλέσιας ήταν αποστομωτική, κυρίως προς τη βουλευτή του Vox Μποράς: «Εδώ δεν μιλάμε για τη Βενεζουέλα... Μιλάμε για τον βιασμό μικρών κοριτσιών και μας λέτε ότι ποινικοποιούμε τους άνδρες, όταν είναι εκφυλισμένοι άνδρες αυτοί που διέπραξαν αυτές τις κακοποιήσεις. Είναι λίγο άστοχο. Είναι θεμιτό να μιλάτε για το κόμμα σας και είναι θεμιτό να το υπερασπίζεστε, αλλά όχι όταν μιλάμε για μικρά κορίτσια που εκπορνεύονται. Οι ψηφοφόροι σας είναι καλύτεροι από εσάς και δεν θα καταλάβουν γιατί προσπαθείτε να αποκομίσετε πολιτικά κέρδη όταν έχουν βιαστεί μικρά κορίτσια. Αυτό είναι κάτι αηδιαστικό ακόμη και για έναν φασίστα».
*Αυγή