Πρώτη κατοικία: Τιμωρητική η κυβέρνηση προς τους δανειολήπτες


Τις σκληρές, αντιλαϊκές του απόψεις για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας φρόντισε να αναπτύξει για ακόμη μία φορά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο χαιρετισμού που απηύθυνε σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.
Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε από το βήμα ότι δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας σε καμία προηγμένη οικονομία για να προσθέσει ότι «ούτε πρέπει να υπάρχει». Μάλιστατο πήγε ένα βήμα παραπέρα χαρακτηρίζοντας την προστασία της πρώτης κατοικίας ως «ζημιογόνα» για την οικονομία.
Η εξουσία μολύνει με τον ιό της αποξένωσης από την αλήθεια. Και η αλήθεια λέει ότι εάν δεν υπήρχε η προστασία της πρώτης κατοικίας με τον «νόμο Κατσέλη» και τις αλλαγές που πρόσθεσε ο «νόμος Σταθάκη», πάνω από 200.000 οικογένειες θα παρέμεναν βυθισμένες στο έλος των στεγαστικών χρεών.
Εχει δίκιο ο υπουργός Ανάπτυξης. Στην Ισπανία τα funds δεν συνάντησαν τέτοιους περιορισμούς. Οι κατασχέσεις ήταν ανεξέλεγκτες. Κι αλλού, το θεμελιώδες δικαίωμα στεγαστικής προστασίας μετατράπηκε σε ισχνό προνοιακό επίδομα, με στόχο τα σπίτια να επιστρέψουν στις τράπεζες και οι ιδιοκτήτες να μετατραπούν σε ενοικιαστές.
Αυτό είναι το όραμα για την ασυδοσία της αγοράς που φαντασιώνεται ο κ. Γεωργιάδης; Και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση Μητσοτάκη;