Τι μάθαμε από το ντιμπέιτ στη Νεβάδα; Σάντερς εναντίον όλων


Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς πήρε ευρύ προβάδισμα στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς προηγείται με μεγάλη διαφορά του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Μπλούμπεργκ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Ενισχυμένος από τις επιδόσεις του στις προκριματικές εκλογές της Άιοβα και του Νιου Χαμσάιρ, ο Σάντερς συγκεντρώνει ποσοστό 32% στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τελευταία δημκοσκόπηση, κερδίζοντας 9 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση των Washington Post-ABC. 
Ας αποκρυπτογραφήσουμε το ντιμπέιτ στη Νεβάδα, το οποίο είχε μεγάλο ενδιαφέρον. 
Έξι βασικά συμπεράσματα:
1. Ο Μπέρνι Σάντερς με σαφές πολιτικό μήνυμα (Medicare for All, δωρεάν Κολλέγιο, $15 δολ. μεροκάματο, άστεγοι κλπ.), δέχτηκε πολλές ιδεολογικές επιθέσεις για τοω(δημοκρατικό) σοσιαλισμό από τους δημοσιογράφους και τους 3 από τους άλλους 5 υποψήφιους (εκτός των Γουόρεν και Μπάιντεν). Πέρασε άνετα "από πάνω", αλλά θα μπορούσε να χτυπήσει περισσότερο τον Μπλούμπεργκ. Εστίασε κυρίως στην ρατσιστική πολιτική του Stop and Frisk στο διάστημα της δημαρχίας του, για τους φορολογικούς παραδείσους (tax heaven), για την πολιτική διαφθορά. Είπε, με χιούμορ, ότι το μόνο κοινό σημείο του με τον Μπλούμπεργκ είναι τα δύο stents στην καρδιά.
2. Η Γουόρεν είχε μακράν την καλύτερη εμφάνισή της. Άσκησε οξεία κριτική στον Μπλούμπεργκ για ρατσιστική πολιτική, για σεξιστικά σχόλια, ανεξιχνίαστες ιστορίες με γυναίκες εργαζόμενες. Με την συνολική της απόδοση στο ντιμπέιτ, διεκδικεί με σοβαρές προϋποθέσεις τη δεύτερη θέση. 
3. Ο Μπλούμπεργκ ό,τι κακό και να πούμε θα είναι λίγο. Δεν υπάρχουν λόγια. Έχασε κατά κράτος. Αποκαλύφτηκε ότι έχει δαπανήσει 409 εκατομμύρια από την αμύθητη περιουσία του σε 48 μέρες. Ένα τεράστιο ποσό που κανένας άλλος υποψήφιος δεν έχει κάνει ποτέ στην ιστορία σε αυτή τη φάση των εκλογών. Και 2 δισ. να δαπανήσει, πάλι πρόβλημα θα έχει. Είναι ο χειρότερος όλων σε όλα. Πολλά γιουχαϊσματα από το ακροατήριο.  
4. Ο Μπάιντεν ότι και να λέει σου δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει αίσθηση κυριαρχίας στο λόγο του. Μόνιμο ζήτημα, αλλά απόψε δεν τα πήγε και πολύ άσχημα. Δέχτηκε επίθεση στο κλείσιμο από μια ομάδα Ισπανόφωνων στο ακροατήριο για τα 3 εκατ. απελάσεων επί Ομπάμα.
5. Ο Μπούτιτζεζ έκανε συνεχώς διμέτωπες επιθέσεις σε Μπλούμπεργκ και Σάντερς. "Ο Σάντερς θέλει να διαλύσει το κόμμα", ήταν η μόνιμη επωδός του. 
6. Η Κλόμπουτσαρ σε χαμηλές πτήσεις. Έχασε έδαφος. Μάλλον θα εγκαταλείψει πρώτη τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών. 
Συνολικά η συζήτηση είχε πολλά ιδεολογικά στοιχεία (σοσιαλισμός, καπιταλισμός, δημοκρατικός σοσιαλισμός, αν πρέπει να υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι, μετοχές σε εργαζομένους κλπ.). Το δίκτυο MSNBC έχει φανερά εχθρική στάση απέναντι στον Σάντερς, αλλά παρόλα αυτά, 9,7 εκατομμύρια πολίτες παρακολούθησαν την τηλεμαχία. Αριθμός ρεκόρ!
*Δημήτρης Αθανασίου