Μέγα σκάνδαλο διαφθοράς στη Γερμανία: Καταθέτει η Πρόεδρος της Κομισιόν


Στην Εξεταστική Επιτροπή της γερμανικής Βουλής για διασπάθιση δημοσίου χρήματος κατέθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η τελευταία από τους 40 μάρτυρες που έχουν βρεθεί ενώπιον της εδώ και δώδεκα μήνες στο πλαίσιο της έρευνας για παρατυπίες σε συμβάσεις ανάθεσης του γερμανικού υπουργείου Άμυνας με εξωτερικούς συμβούλους.
Για πέντε ώρες, από το απόγευμα ως το βράδυ της Πέμπτης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών της Επιτροπής που διερευνά αν ευσταθεί η κατηγορία του Ομοσπονδιακού Ελεγκτικού Συνεδρίου για διασπάθιση δημοσίου χρήματος στο υπουργείο Άμυνας κατά την περίοδο της θητείας της κ. φον ντερ Λάιεν.
Κατά τον έλεγχο των δαπανών του υπουργείου το Συνέδριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε, πρώτον, ανάθεση υπηρεσιών ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ περίπου σε συμβούλους επιχειρήσεων χωρίς διαγωνισμό, και δεύτερον, αυτές οι υπηρεσίες θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν διεκπεραιωθεί από το προσωπικό του υπουργείου.
Στην κατάθεσή της η φον ντερ Λάιεν επέμενε ότι η απασχόληση εξωτερικών συμβούλων ήταν αναγκαία, επειδή το ίδιο το υπουργείο δεν διέθετε το απαραίτητο προσωπικό για να διεκπεραιώσει τον εκσυγχρονισμό σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση. Παράλληλα, όμως, παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει λάθη σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων. Βέβαια, όπως τόνισε, η ίδια δεν είχε καμία σχέση με αυτή τη διαδικασία. Αρμόδια ήταν υφιστάμενα τμήματα του υπουργείου.
Την στάση της στην Επιτροπή επέκριναν βουλευτές τις αντιπολίτευσης. Όπως ενδεικτικά δήλωσαν, η κ. φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να αναλάβει ευθύνες, δεν έχει επίγνωση του σφάλματος και ούτε έδειξε ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα. Πάντως αυτές οι κατηγορίες δεν φαίνεται να αρκούν για να ενοχοποιήσουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι είχε δραστήρια εμπλοκή σε ενδεχόμενες παρατυπίες στο υπουργείο Άμυνας. Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής αναμένεται να δημοσιευτεί το καλοκαίρι.