Προσφυγικά Λεωφ. Αλεξάνδρας: Σπατάλη, φαραωνισμοί και τιμές ΟλυμπιάδαςΜε ένα δελτίο τύπου, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ξεκαθάρισε ότι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός της επισκευής των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, δεν είναι "ρεαλιστικός" και ότι το έργο πρέπει να συνδυαστεί και με έναν μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης. Όπως αντιληφθήκαμε ξαναβλέπει το έργο από την αρχή. Εξαιρετικά νέα!

Προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου:

Η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε» σε συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, ολοκλήρωσε τις αρχιτεκτονικές, στατικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες όπως και τις τρεις απαιτούμενες εγκρίσεις του έργου. Επιλέξαμε να προχωρήσουμε στην επισκευή όλων των πολυκατοικιών και των 228 διαμερισμάτων τους και στην ενίσχυση των λιθόκτιστων τοιχοποιιών τους. Χωρίς αλλοίωση στις κατόψεις, στις όψεις ή στο εσωτερικό των κατοικιών, διατηρώντας την αυθεντική αρχική μορφή του ιστορικού μοντερνιστικού συγκροτήματος. Αυτό εγκρίθηκε μετά επαίνων από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Επελέγη επίσης, να μην συνδέσουμε το έργο με την κατασκευή υπόγειου πάρκιγκ, όπως συζητείτο, καθώς το ρυμοτομικό και το ιδιοκτησιακό των ελεύθερων χώρων όπου θα γίνει αυτό είναι ένα θεσμικός λαβύρινθος που θέλει πολύ καιρό να βρεθεί η άκρη του. Γιατί το έργο θα αργούσε πολύ, γιατί επίσης το κόστος είναι πολύ υψηλό. 

Ο προϋπολογισμός με φυσιολογικές τιμές ορίστηκε στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσόν δεσμεύτηκε από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε» και την Περιφέρεια Αττικής με την έγκριση των συναρμόδιων υπουργείων Επικρατείας και Μεταφορών-Υποδομών. Το έργο είναι έτοιμο να ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2019! Όμως εδώ ήλθε η έκπληξη. Τεχνικά στελέχη της Περιφέρειας (αμέσως μετά τις εκλογές) μας εξήγησαν ότι τα χρήματα είναι λίγα, ότι πρέπει να ανέβουν στα 30 εκατομμύρια. Θεωρούσαν και το πάρκινγκ απολύτως απαραίτητο. Το πρόσφατο δελτίο τύπου το επιβεβαίωσε.

Με απλά λόγια προκύπτει το εξής: Εμείς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με λογικά ρεαλιστικά, χωρίς σπατάλες βήματα και τιμές επισκευής παλαιών πολυκατοικιών Αμπελοκήπων. Τώρα συζητείται να προχωρήσει με τιμές νεόδμητων επαύλεων Εκάλης. Αν προγραμματιστεί και το υπόγειο πάρκινγκ ο προϋπολογισμός θα ανέβει πέντε φορές περισσότερο. Το έργο ήταν έτοιμο να ξεκινήσει προ επταμήνου με ορίζοντα παράδοσης το 2022. Τώρα προτείνεται να ξεκινήσει το 2023 (νέες μελέτες και δύσκολες θεσμικά νέες εγκρίσεις), και να κτίζεται για άλλα πέντε-έξι χρόνια. Πρόκειται για εφαρμογή της επιτυχημένης συνταγής των ολυμπιακών έργων, με την ανάλογη προοπτική επιτυχίας.

* Νίκος Μπελαβίλας