Ρατσισμός και ξενοφοβία στα ΜΜΕ κατά προσφύγων


Η άκριτη προβολή των κατηγοριών για ενδοοικογενειακή κακοποίηση ενός βρέφους 11 μηνών από τη Συρία, προκάλεσε την μήνιν πολλών πολιτών. Ακραίες εκφράσεις μίσους κατέκλυσαν το διαδίκτυο ως απόρροια της φρίκης, που αισθάνθηκαν οι αναγνώστες, όταν τα ΜΜΕ τους ενημέρωναν ότι ο ιατροδικαστής, που εξέτασε ένα νεκρό βρέφος Συριακής καταγωγής, βρήκε σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης από τους γονείς.

Μάλιστα ακροδεξιά media έσπευσαν να γράψουν για τους "κακούς μετανάστες", εξευτελίζοντας ανθρώπους που θρηνούσαν, επιδιδόμενοι σε έναν νέου τύπου μακαρθισμό. Η εύκολη ξενοφοβική πλαισίωση μιας είδησης με τον "κακό ξένο” ενισχύει τον φόβο και το μίσος προς τον “άλλο”, οδηγώντας στον εκφασισμό της κοινωνίας μέσω της διαμόρφωσης ρατσιστικών αντιλήψεων.

 Σήμερα λοιπόν, οι κατηγορίες φέρονται να καταρρίπτονται, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι ο ίδιος ιατροδικαστής την Δευτέρα μίλησε στις τηλεοπτικές κάμερες για «πρωτοφανή στα χρονικά σεξουαλικά κακοποίηση», ωστόσο στην επίσημη έκθεση δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά.  

 Δυστυχώς η ταχύτητα της ενημέρωσης στερεί κάθε δυνατότητα για φιλτράρισμα των πληροφοριών ακόμα και από τους επαγγελματίες. Η έρευνα της Ασφάλειας συνεχίζεται και η διακριτική αντιμετώπιση ενός ευαίσθητου ζητήματος, είναι υποχρέωση όλων. Όσο και αν κάποιους τους ενοχλεί τα εγκλήματα δεν έχουν εθνικότητα και δεν μπορεί να γίνεται η καταγωγή ενός ανθρώπου η αιτία για να κριθεί ένοχος πριν καν υπερασπιστεί τον εαυτό του.