Απόλυτο χάος: Οι ερασιτεχνισμοί στα ελληνοτουρκικά δεν έχουν τέλος

Aπό γκάφα σε γκάφα πέφτει η κυβέρνηση, με τους επικοινωνιακούς ερασιτεχνισμούς να συνεχίζονται με αφορμή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα τη δήλωση Ερντογάν ότι υπήρξε ουσιαστικά συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών να μην εμφανιστούν στα Ιμια την ημέρα της επετείου για το επεισόδιο του 1996.
Ετσι, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση από πλευράς κυβέρνησης που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος, μέγιστο επικοινωνιακό πρόβλημα ανέκυψε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος φερόταν να έχει διαψεύσει την επικοινωνία αυτή, ενώ στη συνέχεια το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διέψευσε τη... διάψευση.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Χθες το πρωί, στην τηλεοπτική εκπομπή του Alpha, που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής, γινόταν μια συζήτηση σχετική με τη δήλωση του Ερντογάν, με τους παρισταμένους να καταθέτουν τη γνώμη τους και να εκφράζουν ερωτήματα για τη σιωπή της ελληνικής πλευράς.
Μάλιστα, έγινε εκτενής αναφορά στο τηλεφώνημα των δύο υπουργών Εθνικής Αμυνας (Ακάρ και Παναγιωτόπουλου), κατά την οποία –σύμφωνα με τον Ερντογάν– υπήρξε η συνεννόηση για τα Ιμια. Τότε παρενέβη ο οικοδεσπότης-δημοσιογράφος Τάκης Χατζής λέγοντας πως μίλησε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, μεταφέροντας on air τα όσα φέρεται να του είπε και σύμφωνα με αυτά δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με τους Τούρκους στο θέμα των Ιμίων.
Με λίγα λόγια, ο υπουργός φερόταν να διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν. Την είδηση αυτή άρχισαν να τη μεταδίδουν διάφοροι ενημερωτικοί ιστότοποι στο πνεύμα τού «ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διαψεύδει τον Ερντογάν για συμφωνία για τα Ιμια».
Σχεδόν πέντε ώρες μετά, όμως, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εξέδωσε ανακοίνωση η οποία ανέφερε τα εξής: «Σχετικώς με πληροφορίες που αναπαράγονται στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας περί δηλώσεως του Υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, διευκρινίζεται ότι ουδέποτε προέβη σε ανάλογη δήλωση.
Ολα τα υπόλοιπα είναι προϊόντα ερμηνειών και εκτιμήσεων αυτών που τις εκφράζουν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους επίσημους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ κρατών». Η ανακοίνωση του υπουργείου διέψευδε, δηλαδή, τα όσα είχε αναφέρει ο δημοσιογράφος στην εκπομπή του ως λεγόμενα του υπουργού.
Η αντίδραση του δημοσιογράφου ήταν άμεση και προήλθε από τον ιστότοπο newpost.gr. Σε άρθρο με τίτλο «Ο υπουργός Αμυνας διαψεύδει τον εαυτό του» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας επί 40 χρόνια και ουδέποτε έχουμε διαψευστεί. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε διασφαλίσει στον απόλυτο βαθμό όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη συνομιλία και το περιεχόμενο αυτής με τον Υπουργό.
Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και εθνικά ευαίσθητο επιφυλασσόμαστε για τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων». Από όσα αναφέρονται παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο δημοσιογράφος έχει προφανώς υλικό στα χέρια του που αποδεικνύει τα όσα είπε στη διάρκεια της εκπομπής, ένα υλικό που ίσως ρίχνει φως τελικά στο ερώτημα αν υπήρξε ή όχι συνομιλία Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στο θέμα των Ιμίων και μάλιστα τι είδους.
Χάος. Το απόλυτο χάος, με τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης να μην έχουν τέλος.