Χοακίν Φοίνιξ: Στο πλευρό του κινήματος για τη διάσωση του Αμαζονίου


Σε ταινία μικρού μήκους, για την ανάδεiξη του ρόλου των αυτοχθόνων στη προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, συμμετέχει ο Χοακίν Φίνιξ. Tο μεγάλο φαβορί των 'Οσκαρ για τον α΄ανδρικό ρόλο στην ταινία "Joker", έπαιξε σε ταινία μικρού μήκους την παραγωγή της οποίας έκαναν ΜΚΟ για να αναδείξει τον ρόλο των αυτοχθόνων στην προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.
Στην ταινία «Guardians of Life» (Φύλακες της ζωής), διάρκειας μόλις δύο λεπτών, την παραγωγή της οποίας έκαναν οι μη κυβερνητικές, περιβαλλοντικές οργανώσεις Amazon Watch και Extinction Rebellion, ο 45χρονος Αμερικανός ηθοποιός είναι ένας χειρουργός, που προσπαθεί να σώσει τη ζωή μιας ασθενούς που πεθαίνει.
Η σκηνή μοιάζει με επεισόδιο τηλεοπτικών σειρών όπως τα «Στην Εντατική» και «Grey's Anatomy».

O Χοακίν Φίνιξ υποδύεται τον γιατρό που δίνει μάχη για να σώσει τον πλανήτη Γη που αργοπεθαίνει. Όμως, όταν αφήνει την εγχείρηση, θεωρώντας ότι η ασθενής πέθανε, ένας άλλος γιατρός, τον οποίο υποδύεται η Γερμανοπερουβιανή αυτόχθονης καταγωγής Κοριάνκα Κίλτσερ, μπαίνει στη σκηνή.

Βάζοντας τα χέρια της πάνω στην ασθενή, καταφέρνει να την επαναφέρει στη ζωή και η εικόνα αυτής της άρρωστης γυναίκας τελικά αποκαλύπτεται: στη θέση της καρδιάς της διακρίνονται δορυφορικά τα φλεγόμενα δάση της Αμαζονίας και της Αυστραλίας.

«Έκανα αυτή την ταινία για να αφυπνίσω τις συνειδήσεις για τον αντίκτυπο της βιομηχανίας κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην κλιματική αλλαγή», εξήγησε ο Χοακίν Φίνιξ, χορτοφάγος από παλιά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Amazon Watch, οργάνωσης που έχει την έδρα της στην Καλιφόρνια, η οποία τον επικαλείται.
«Κόβουμε και καίμε τα τροπικά δάση και παρατηρούμε τις επιπτώσεις αυτών των ενεργειών σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
«Μια αυτόχθονη γυναίκα σώζει την Αμαζονία, δεν είναι μια μεταφορά, είναι η πραγματικότητα του δάσους. Η Αμαζονία είναι η καρδιά του πλανήτη μας και οι αυτόχθονες λαοί είναι οι φύλακες», δήλωσε η Λεϊλά Σαλαζάρ-Λόπεζ, η εκτελεστική διευθύντρια της Amazon Watch.
Την ταινία μικρού μήκους, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο την Πέμπτη, χαιρέτισε η Σόνια Γκουαζαζάρα, συντονίστρια της Συνέλευσης των Αυτόχθονων Λαών της Βραζιλίας (Apib), η οποία καταγγέλλει συχνά την περιβαλλοντική πολιτική του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο. «Χρειαζόμαστε τη διεθνή αλληλεγγύη (...) για να δώσουμε μεγαλύτερη προβολή στον αγώνα μας, καταγγέλλοντας την καταστροφή της Αμαζονίας και τις βιαιότητες κατά των λαών που υπερασπίζονται την ύπαρξή της», ανέφερε.
Ο πρόεδρος Μπολσονάρο επικρίθηκε έντονα από τη διεθνή κοινότητα για την ραγδαία αύξηση της αποψίλωσης και τις πυρκαγιές στην Αμαζονία. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναμένεται να υποβάλει σύντομα στο Κογκρέσο ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την εξόρυξη ορυκτών στα εδάφη των αυτοχθόνων.
*ΕφΣυν