Προσφυγικό: Τα ΜΑΤ αποχωρούν από Λέσβο και Χίο, η κυβερνητική προχειρότητα όμως παραμένει


Με πέτρες και χημικά «αποχαιρετήθηκαν» ΜΑΤ και κάτοικοι στα Μεστά, κατά την αναχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τη Χίο, με το πλοίο «Νήσος Ρόδος».
Ήταν τόσο εκρηκτικό το κλίμα στο λιμάνι του νότιου τμήματος του νησιού, που τα μέλη των ΜΑΤ προχώρησαν στη ρίψη χημικών, ακόμα και μέσα από το πλοίο. Κάτοικοι της περιοχής που είχαν κατέβει στο σημείο, «ξεπροβόδισαν» με έντονες αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα τις αστυνομικές δυνάμεις.  Είχε προηγηθεί άλλη μια νύχτα αστυνομικής βίας και απρόκλητων ξυλοδαρμών πολιτών στη Χίο.
Οι κάτοικοι σε Λέσβο και Χίο δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να αποσυρθεί η διάταξη για την επίταξη που επιτρέπει τη δημιουργία των γιγάντιων δομών.
Προχειρότητα και έλλειψη πλάνου από την κυβέρνηση
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καλεί τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους σε διάλογο, τον οποίο πρώτη διέκοψε αιφνιδιαστικά πριν από μερικές εβδομάδες, ανακοινώνοντας το ακραίο μέτρο της επίταξης. Στη συνέχεια τον χρησιμοποίησε προσχηματικά, τάχα αναστέλλοντας για μία εβδομάδα την επίταξη, στην ουσία όμως κλείνοντας την πόρτα της συνεννόησης στους αυτοδιοικητικούς.
Ελπίζει κανείς ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τον αδιέξοδο και εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο της αδιαλλαξίας και της ακραίας καταστολής και ότι θα προσέλθει στον διάλογο με διάθεση να ακούσει και να καταλάβει. Αρκεί να συνειδητοποιήσει ότι δεν συνιστά διάλογο ούτε μπορεί να πείσει η επανάληψη εξαγγελιών και ισχυρισμών που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερο όταν έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες παλινωδίες και συνεχείς αλληλοδιαψεύσεις κυβερνητικών στελεχών.

Η δήλωση του Ν. Μηταράκη στην ΚΕΔΕ ότι «πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος στη ρητορική που επενδύει στο μίσος και δημιουργεί σύγχυση στις νησιωτικές κοινωνίες» θα είχε ενδιαφέρον ως αυτοκριτική. Μοιάζει όμως ως άστοχη επικοινωνιακή κίνηση, προσχηματική και υποκριτική.
Γιατί ο υπουργός πρόσθεσε στην ίδια ομιλία το αμίμητο, ότι «περιθωριοποιούμε το προσφυγικό στοιχείο από την καθημερινότητα των νησιωτών», δήλωση που επενδύει ακριβώς στο μίσος και την ξενοφοβία, εκεί άλλωστε που επένδυε προεκλογικά η Ν.Δ. και τώρα καλείται να υποστεί τις συνέπειες.
Και όμως, ο υπουργός επέμενε και χτες να χαρακτηρίζει «κραυγαλέα fake news» τα βασικά επιχειρήματα των νησιωτών, παρουσιάζοντας ως ψέματα την αγωνία τους. Ετσι όμως δεν δημιουργούνται γέφυρες για διάλογο, αλλά πολώνεται το κλίμα, ιδίως όταν οι ισχυρισμοί του χαρακτηρίζονται από ανακρίβειες, μισές αλήθειες και λογικά άλματα.
Πώς αλήθεια θα συνομιλήσει ο πρωθυπουργός με τους αιρετούς, όταν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα τους χαρακτήριζε «πολιτικάντηδες» και «ανεύθυνους»; Ο δρόμος της έντασης, της κινδυνολογίας, της ανασφάλειας δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή σοβαρής κυβέρνησης και είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, τόσο για την ίδια όσο και για την κοινωνική ηρεμία και ομαλότητα.