Ψήφισμα στήριξης για την προστασία υπερχρεωμένων νοικοκυριών


Ψήφισμα που μας καλεί να υπογράψουμε στο avaaz δημιούργησε η ‘Ενωση Καταναλωτών για την Ποιότητα της Ζωής με αποδέκτες τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη.
Στο τέλος Απριλίου καταργείται οριστικά κάθε προστασία της κύριας κατοικίας και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά απειλούνται όσο ποτέ άλλοτε από την απώλεια της. Οι τράπεζες και οι εταιρείες που αγοράζουν τα δάνεια, αντί να αποδέχονται ρεαλιστικές ρυθμίσεις των οφειλών, επισπεύδουν τους πλειστηριασμούς. Οι καταναλωτές δεν έχουν πια μέσα να προστατευθούν!
Ο νόμος 3869/10 (Νόμος Κατσέλη) καθιέρωσε την προστασία της κύριας κατοικίας ως δικαίωμα του οφειλέτη που χωρίς δόλο βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής. Μέσα στην κρίση, ο νόμος αυτός αποτέλεσε το κατ’ εξοχήν θεσμικό εργαλείο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για τη διάσωση της κατοικίας τους. Όμως και οι διατάξεις του νόμου αυτού για την προστασία της κατοικίας έχουν ήδη καταργηθεί…
Η πολιτεία έχει υποχρέωση να μεριμνήσει και να ενεργήσει άμεσα ώστε να αποκατασταθεί και να διασφαλιστεί η προστασία της κύριας κατοικίας ως θεμελιώδες συνταγματικό και κοινωνικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ μας καλεί να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί της και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση:
– Να προστατεύσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.
– Να δεσμευτεί ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει στον δρόμο.
– Να κατοχυρώσει το δικαίωμα των οφειλετών που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής για δικαστική ρύθμιση των χρεών τους με προστασία της κύριας κατοικίας τους.
– Να διαφυλάξει και να ενισχύσει την πρόσβαση των καταναλωτών σε αποτελεσματικές διαδικασίες δικαστικής και εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών τους.

Ποια συμφέροντα υπηρετεί η κυβέρνηση; 

Η Ελλάδα έδωσε στις τράπεζές της 37,3 δισ. ή περίπου 17% των πακέτων διάσωσής της για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Την ίδια ώρα μόλις το ποσό των 9,7 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε λιγότερο από 5% του συνόλου των δανείων, εκταμιεύθηκε από το κράτος.
Ωστόσο, για τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη «ζημιογόνα» για την οικονομία είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και όχι οι διαρκείς παραχωρήσεις στις τράπεζες, που αποτελούν θεμέλιο λίθο του σημερινού χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού.

Η λογική της διαρκούς άφεσης χρηματοπιστωτικών αμαρτιών και της μετέπειτα επιδιόρθωσής τους με τα χρήματα του απλού κόσμου, μέσω της λιτότητας, είναι αυτή που έχει οδηγήσει το σύστημα στην παρακμή του, υποβαθμίζοντας τις ζωές εκατομμυρίων. 
Με λίγα λόγια, όταν ένας πολίτης χρεοκοπεί και δεν μπορεί να πληρώσει για το σπίτι που διαμένει, τότε πρέπει να το χάσει. Όταν όμως μια τεράστια επιχείρηση χρεοκοπεί, τότε την σώζει το κράτος με τα χρήματα των πολιτών. Στο μυαλό κάποιων αυτό μάλλον δεν είναι «ζημιογόνο».