Το προσφυγικό ήρθε για να μείνει - Να το καταλάβει η κυβέρνηση


Έχει έρθει η ώρα να αντιληφθούν οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου ότι το προσφυγικό δεν είναι ένα ζήτημα παροδικό και πρόσκαιρο, αλλά ένα ζήτημα που αποκτά δομικά και μόνιμα χαρακτηριστικά. Οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που βρήκαν καταφύγιο στην πατρίδα μας, που έχουν βιώσει τη φρικαλεότητα του πολέμου, που ήρθαν κυνηγημένοι για ένα καλύτερο μέλλον και για ασφάλεια στην Ευρώπη, πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια αγαθά και δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι πολίτες.
Μαζί με το ζήτημα της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, στο οποίο η κυβέρνηση πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση και να μην αναλώνεται σε μικροκομματικά παιχνίδια δίνοντας “χώρο” σε ακροδεξιά στοιχεία, θα πρέπει να προετοιμαστούν πολιτικές κοινωνικής ένταξης, ένταξης στις εκπαιδευτικές δομές, ελεύθερη και καθολική πρόσβαση στη πρωτοβάθμια Υγεία.

Οι πολιτικές εργασιακής ένταξης είναι εξίσου κρίσιμες, ώστε να μπορούμε πλέον και στην πράξη να μιλάμε για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που δεν στοιβάζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε απάνθρωπα κλειστά κέντρα. Η ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει την πολυτέλεια να επιλέγει τους συνομιλητές του, είτε πρόκειται για πολιτικά κόμματα και βουλευτές των νησιών του Βορείου Αιγαίου, είτε για την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε για οργανισμούς και συλλογικότητες που ασχολούνται με το προσφυγικό. Χρειάζεται εθνική στρατηγική, εθνικό πλάνο με τη συμβολή όλων.
Μόνη της η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί. Αντίθετα, τα κάνει χειρότερα. Την ίδια στιγμή, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η ΕΕ μας έχει εγκαταλείψει στο προσφυγικό. Οι συντηρητικές πολιτικές ηγεσίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πλειοψηφούν στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στην Κομισιόν, συνεργαζόμενες κατά το δοκούν με την ακροδεξιά, θεωρούν πως η χώρα μας αποτελεί πλέον μια βολική “αποθήκη ψυχών”.
Όσο οι πολιτικοί συσχετισμοί για τις προοδευτικές δυνάμεις στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι δυσμενείς, αυτή θα είναι η κατάσταση. Κατά συνέπεια, οφείλουμε να μην περιμένουμε πολλά από την ΕΕ, αλλά να κοιτάξουμε πως εμείς ως κράτος θα βελτιώσουμε τα κακώς κείμενά μας. Από τις πολιτικές υποδοχής, έφτασε η ώρα να περάσουμε σε πολιτικές ενσωμάτωσης και αποτελεσματικής -κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό- ένταξης. Τα οφέλη και για τους πρόσφυγες και για τις τοπικές κοινωνίες θα είναι πολλά, σε πολλά επίπεδα, με πολλαπλασιαστική δυναμική. 
*Δημήτρης Ραπίδης, flash.gr