Κυβερνητικό πλάνο: Σταδιακή επιστροφή στα μνημόνια με υποκατώτατο στα 533 ευρώ


Επαναλειτουργία των επιχειρήσεων από τον Μάϊο με ταυτόχρονη καθιέρωση ενιαίου (υποκατώτατου) μισθού 533 ευρώ για όσους εργαζόμενους επανέλθουν προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας.
Όπως αποκαλύπτει η «Αυγή της Κυριακής» σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης με τον κωδικό «RECOVERY PLAN» προβλέπεται:
- Η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή σύμβασης από τον μήνα Μάιο και μετά.
- Η καθιέρωση πλέον του υποκατώτατου μισθού των 533 ευρώ που χορηγήθηκε στους εργαζόμενους των οποίων ανεστάλησαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο ξεκίνημα της πανδημίας μέσω της Ανώτατης Αρχής.
- Αφήνεται επίσης πλήρως στην ευχέρεια των εργοδοτών πόσους και ποιους εργαζόμενους θα επαναφέρουν. Με άλλα λόγια, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης, παρ’ όλο που θα είναι ανοιχτή η επιχείρηση και θα λειτουργεί κανονικά, θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει ποιους εργαζόμενους αλλά και πόσους θα επαναφέρει στην εργασία τους, για αρκετό διάστημα μετά την επανέναρξη των εργασιών της.
- Έτσι, με το πρόσχημα της "αιφνίδιας επιβάρυνσης" των επιχειρήσεων με υψηλό εργατικό κόστος σε μια ήδη κατεστραμμένη αγορά, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αμείβονται με τον άτυπο "υποκατώτατο μισθό" των 533 ευρώ.
Επιπλέον, στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που δίνουν το ελεύθερο στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε όσες απολύσεις θέλουν αλλά και να διατηρήσουν τις αναστολές συμβάσεων!
Τα παραπάνω δείχνουν πως κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει στόχο να καταστήσει μόνιμες τις ρυθμίσεις που πέρασε με τη μορφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την περίοδο της καραντίνας.
Είναι πλέον προφανές πως ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την κρίση ως ευκαιρία για να επιστρέψει η χώρα στις αγαπημένες του μνημονιακές πολιτικές και να τις επιβάλλει ως τη νέα κανονικότητα.