Τεράστιο πλήγμα για τουρισμό και οικονομία - Προβλέπεται πτώση 80% στις αφίξεις


Τα συνήθη διλήμματα για τις καλοκαιρινές διακοπές ακούγονται σήμερα σαν πολυτέλεια, αφού για την Ευρώπη φέτος, η καλοκαιρινή απόδραση είναι μια υπαρξιακή ερώτηση. Για την ακρίβεια αναβάλλεται. Αυτό δε σημαίνει μόνο ματαίωση της ευχαρίστησης αλλά και απειλή της επιβίωσης.
Το καλοκαίρι που έρχεται, ακόμη κι αν μας βγάλει από την καραντίνα, θα φέρει μαζί του, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, μαύρα μαντάτα για την «ναυαρχίδα» της ελληνικής οικονομίας. O ελληνικός τουρισμός ετοιμάζεται να ζήσει το μεγαλύτερο πλήγμα εδώ και δεκαετίες με πτώση έως και 80% στην τουριστική κίνηση.
Εκατοντάδες ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά πρακτορεία κινδυνεύουν με λουκέτο, οι εργαζόμενοι βρίσκονται για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με το ξήλωμα των εργασιακών τους δικαιωμάτων και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κανένα σχέδιο. Την κατάσταση επιβεβαιώνουν πλήρως οι επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού, οι οποίοι εδώ και εβδομάδες έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης των εσόδων.
«Όταν θα έχουμε πτώση της τάξεως του 80% στις αφίξεις και τα έσοδα πάνω το 30 δισ. Ευρώ που υπήρχαν, αντιλαμβάνεστε ότι η απώλεια για όλους μας αλλά και το εθνικό ΑΕΠ είναι τεράστια. Δυστυχώς γυρνάμε πολύ πίσω σε δεδομένα που δεν είχαμε ξαναδεί. Μηδέν τουρισμό η Ελλάδα δεν είχε ούτε το 1952. Βρισκόμαστε πλέον με πολύ αρνητικό πρόσημο», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα tvxs ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων της χώρας μας, Λύσανδρος Τσιλίδης.
Έτσι αν για την Ευρώπη το πλήγμα της ακύρωσης των καλοκαιρινών ταξιδιών και διακοπών είναι τεράστιο, για την Ελλάδα είναι σίγουρα ανεπανόρθωτο.