Αντί για προσλήψεις στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση δίνει επιπλέον 9 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ


Ο βομβαρδισμός του κοινού με αδρά πληρωμένα διαφημιστικά μηνύματα για τους ήρωες του ΕΣΥ συνεχίζεται καταιγιστικός. Το ίδιο και τα παχιά λόγια των αρμόδιων υπουργών, των ίδιων που πριν από ελάχιστους μήνες λοιδορούσαν το δημόσιο σύστημα υγείας και τους λειτουργούς του και προωθούσαν τη μερική ιδιωτικοποίηση ως μονόδρομο εξυγίανσής του.
Η πανδημία σάρωσε αυτή τη ρητορική και ανάγκασε την κυβέρνηση και τους αμετροεπείς υπουργούς της σε στροφή 180 μοιρών. Τα εγκώμια προς τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν και παίρνουν. Λογικό, αφού χωρίς την εξοντωτική προσπάθειά τους, τη χωρίς όρους, όρια και ωράρια συμβολή τους, το κυβερνητικό αφήγημα για το παγκόσμιο ελληνικό παράδειγμα δεν θα είχε καμία τύχη.
Το αίσθημα ασφάλειας που εκπέμπει το δυναμικό του ΕΣΥ, παρά τις τρομακτικές ανεπάρκειες που του προκάλεσε η μνημονιακή λεηλασία, συνέβαλε καθοριστικά στην ανταπόκριση της κοινωνίας στους πρωτοφανείς περιορισμούς.
Μαζί με τα εγκώμια, οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ άκουσαν πλήθος υποσχέσεων για προσλήψεις και κάλυψη των τεράστιων κενών, ακόμη και έμμεσες δεσμεύσεις για ενίσχυση αμοιβών που έχουν υποστεί δραστικές περικοπές τα τελευταία δέκα χρόνια, οδηγώντας χιλιάδες νέους γιατρούς στην ξενιτιά.
Με εξαίρεση το συμβολικό έκτακτο επίδομα του Πάσχα που δόθηκε στο δυναμικό του ΕΣΥ, όλες οι λοιπές κυβερνητικές υποσχέσεις μένουν στα χαρτιά.
Αλλά η κυβερνητική διγλωσσία και υποκρισία αποκαλύπτεται στον τρόπο που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας χειρίζεται τις εφημερίες και τις υπερωρίες των γιατρών.
Οι «ήρωες του ΕΣΥ» υποχρεούνται να ξεπερνούν τα ανθρώπινα όριά τους για να καλύψουν τις πρωτοφανείς ανάγκες της πανδημίας στα νοσοκομεία, αλλά θα πληρωθούν με τους γνωστούς δημοσιονομικούς «κόφτες»: με πλαφόν 15% στις υπερωρίες! Εκεί που τους χρωστάγανε, τους παίρνουν και το βόδι...
Ακόμη και αν δεν πρόκειται για νοσηρό οικονομικό κυνισμό, είναι οπωσδήποτε γραφειοκρατική ανοησία. Αλλά είναι εξίσου επικίνδυνη και εγκληματική.
Φανταστείτε, σε ένα ιατρείο κορονοϊού ή σε μια ΜΕΘ με διασωληνωμένους ασθενείς να διακόπτεται η παροχή ιατρικής φροντίδας λόγω υπέρβασης πλαφόν στις εφημερίες. Ποιοι είναι υπόλογοι για έκθεση της δημόσιας υγείας σε θανάσιμο κίνδυνο; Οι νοσηλευτές και οι γιατροί ή το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση;