Ανεπαρκές το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την κυβέρνηση ΝΔ


Χαρακτηριστική της ανεπάρκειας του πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, για τις μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις είναι η πρόσφατη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιας σειράς πακέτων στήριξης αρκετών δισ. ευρώ για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων του κοροναϊού.
Στο πλαίσιο της χαλάρωσης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, η Επιτροπή ενέκρινε τα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων που εξήγγειλαν οι κυβερνήσεις, δηλαδή: 13 δισ. ευρώ της Πορτογαλίας, 22 δις. ευρώ της Πολωνίας και μόλις 2 δισ. ευρώ της Ελλάδας! Η σύγκριση με την Πορτογαλία δείχνει την τεράστια απόσταση του ελληνικού πακέτου διάσωσης από αυτό μιας χώρα με αντίστοιχο ΑΕΠ, πληθυσμό και οικονομική διάρθρωση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο Μαργαρίτα Βεστάγκερ, τα τρία προγράμματα αφορούν:
Πορτογαλία: «Τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ θα επιτρέψουν στην Πορτογαλία να παρέχει άμεσες επιχορηγήσεις και δημόσιες εγγυήσεις για δάνεια που θα βοηθήσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τις μεγάλες επιχειρήσεις να καλύψουν τις ανάγκες επενδύσεων και κεφαλαίων κίνησης». 
Πολωνία: «Το πολωνικό σύστημα εγγυήσεων θα βοηθήσει τις πολωνικές επιχειρήσεις που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση των κοροναϊών να καλύπτουν το άμεσο κεφάλαιο κίνησης και τις επενδυτικές ανάγκες τους». 
Ελλάδα: «Το ελληνικό καθεστώς ύψους 2 δισ. ευρώ που εγκρίναμε,  επιτρέπει τη χορήγηση εγγυήσεων δανείων για κεφάλαια κίνησης τα οποία θα βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους σε κεφάλαια κίνησης και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς». 
Πρόκειται για το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων στο οποίο η Ελλάδα ζήτησε την έγκριση του πακέτου και θα εφαρμοστεί μέσω της έκδοσης εγγυήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. 
Ουραγός στα πακέτα διάσωσης
Υπενθυμίζεται ότι συνολικά το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας που αφορά σε άμεσες χρηματοδοτήσεις, αναβολές φόρων και εισφορών καθώς και εγγυήσεων, της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται σε ποσοστό 3,6% του ΑΕΠ, το δεύτερο χειρότερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Bruegel. 
Σύμφωνα με το ινστιτούτου που εδρεύει στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη τόσο στο ύψος ενισχύσεων και ελαφρύνσεων όσο και σε ποσοστό % του ΑΕΠ για τις άμεσες και έμμεσες δαπάνες στήριξης των επιχειρήσεων  και μόνο το Βέλγιο βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο.
Η έρευνα διαπιστώνει τις διαφορετικές "απαντήσεις" των χωρών της Ευρώπης στο οικονομικό σοκ της πανδημίας. Ενώ οι κυβερνήσεις, εν μέσω αναστολής δημοσιονομικών κανόνων, ξοδεύουν αρκετά δισσεκατομμύρια για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις με κάθε τρόπο, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση.
Εκτός από το πενιχρό συνολικό αποτύπωμα, το πακέτο της ελληνικής κυβέρνησης υπολείπεται αισθητά σε μέτρα στήριξης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή το κοινό που αποτέλεσε το βασικό προεκλογικό της αφήγημα. Μάλιστα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε οικονομική ασφυξία, την περιβόητη "μεσαία τάξη", μεταφέροντας τον κύκλο τους σε μεγάλες εταιρίες και αλυσίδες.