Τα παραδοσιακά ΜΜΕ χάνουν καθημερινά την αξιοπιστία τους


Σύμφωνα με την έρευνα της "Aboutpeople" για το news247.gr η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στα παραδοσιακά ΜΜΕ, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τον κορονοϊό είναι τόσο χαμηλή, που τα καθιστά πλήρως αναξιόπιστα στα μάτια του μέσου πολίτη. Μόλις το 30.2% εμπιστεύεται την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες, όταν το 69% δεν τα εμπιστεύεται καθόλου ή τα εμπιστεύεται λίγο.
Την ίδια ώρα, την εμπιστοσύνη του κόσμου έχουν οι επαγγελματίες της υγείας (82,5% από 83,3%) και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας (78,1% από 83,9%), ενώ έπονται οι λοιποί κυβερνητικοί υγειονομικοί φορείς, με 62,3%. Τέλος, το διαδίκτυο αποτελεί επίσης πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης, συγκεντρώνοντας την εμπιστοσύνη του 39.4% των ερωτηθέντων.
Οι τακτικές πλαισίωσης και σχολιασμού των ειδήσεων, το μεροληπτικό agenda setting και η φανερή εξάρτηση από την κρατική χρηματοδότηση, ενδεχομένως να αποτελούν μερικές από τις αιτίες που τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδες πλέον απηχούν ελάχιστα στο κοινωνικό σύνολο.
Η αποτυχία της εγχώριας δημοσιογραφίας, έχει αποτυπωθεί και σε άλλες αξιόπιστες έρευνες. Συγκεκριμένα το Digital News Report 2019, η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Reuters καταγράφει πως μόλις το 27% των Ελλήνων εμπιστεύεται τα ΜΜΕ.