Πρωτοβουλία κατοίκων Εξαρχείων: Γεύματα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη


Αίτημα απευθύνει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων προς το Δήμο Αθηναίων για την παρασκευή και διανομή γευμάτων στις οικογένειες που έχουν ανάγκη. 
Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων ζητά τη διανομή γευμάτων κατ’ οίκον, σε οικογένειες και παιδιά που μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς ή φοιτούν στα δημόσια σχολεία και λάμβαναν εκεί τα γεύματα αυτά καθώς και σε απόρους. Σε αυτούς προσθέτει και όσες οικογένειες δυσκολεύονται λόγω της παύσης λειτουργίας επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων.
Το αίτημα προς τον Δήμο, όπως δημοσιεύεται στη σελίδα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων:
“Ο Δήμος Αθηναίων παρέχει περίπου 1,5 εκ. γεύματα το χρόνο σε άστεγους, -ες, άπορους, -ες καθώς και σε βρέφη και νήπια που φιλοξενούνται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και μέχρι πρόσφατα και σε παιδιά που φοιτούν στα δημόσια σχολεία που βρίσκονται στην επικράτειά του. Για κάποια από τα παιδιά, που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αυτά τα γεύματα μπορεί να ήταν και τα μόνα σημαντικά γεύματα που λάμβαναν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.


Με το κλείσιμο των σχολείων στις 11.3.2020, η στέρηση των γευμάτων αυτών για συγκεκριμένα μερίδα παιδιών μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην ανάπτυξή τους. Παράλληλα, με την παύση λειτουργίας τόσων επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων λόγω των μέτρων για τον COVID-19 και τη φτωχοποίηση περισσότερων κοινωνικών στρωμάτων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι και άλλα παιδιά προστίθενται σε αυτή τη μερίδα, καθώς οι γονείς τους αδυνατούν πλέον να τους προσφέρουν τα στοιχειώδη.

Γνωρίζουμε πως τα χρήματα για τα σχολικά γεύματα είναι δεσμευμένα στον προϋπολογισμό του Δήμου. Γι’ αυτό και απαιτούμε από το Δήμο να συνεχιστεί η παρασκευή γευμάτων για τα παιδιά που ζουν στο Δήμο της Αθήνας. Σε συνεργασία με τη διοίκηση και το σύλλογο γονέων του κάθε σχολείου να αναδειχθούν οι οικογένειες που έχουν ανάγκη γευμάτων και να γίνεται η διανομή των γευμάτων στο σπίτι τους.

Κανένα παιδί να μην πέσει θύμα της πείνας λόγω των μέτρων για τον COVID-19″.