Υποκρισία και επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα από την κυβέρνηση


Η υποκρισία της κυβέρνησης για τη φυγή των επιστημόνων την περίοδο της μεγάλης κρίσης αποδείχτηκε εγκαίρως όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως υπουργός, συναίνεσε στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση με τις γνωστές μορφές της δήθεν κινητικότητας και της πλασματικής αξιολόγησης.
Η ίδια υποκρισία αφορούσε και τη φυγή των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος συρρικνώθηκε με απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και με την απορρόφηση όσων παρέμειναν στη χώρα από τις μεγάλες εταιρείες του κάθε κλάδου.
Σήμερα αποκαλύπτεται ανάγλυφα μέσα από τον κυνισμό του Αδ. Γεωργιάδη και του Γ. Βρούτση η πλήρης αδιαφορία για τις επαγγελματικές αυτές κατηγορίες που προεκλογικά χαρακτήριζε ο σημερινός πρωθυπουργός ως μεσαία τάξη. Σήμερα η κυβέρνηση επιφύλαξε για τους ανθρώπους αυτούς την ταπεινωτική μορφή ενός άθλιου βοηθήματος, μοιράζοντας ταυτόχρονα σε συγκεκριμένους μεσάζοντες μεγαλύτερα ποσά από το σύνολο του βοηθήματος που προορίζεται για τους δικαιούχους.
Αυτή τη φορά λόγω της πανδημίας οι γιατροί και οι νοσηλευτές -προς το παρόν- δεν μπήκαν στο ίδιο πανέρι, καθώς εγκρίθηκαν για αυτούς κάποια ισχνά βοηθήματα. Αλλωστε αν και για τους λειτουργούς της υγείας προβλεπόταν τηλεκατάρτιση για 600 ευρώ, ακόμα και οι πολίτες θα έπαυαν να μένουν σπίτι τους και αυτό θα είχε συνέπειες για την κανονικότητα.
Συνέπειες όμως σοβαρές προκλήθηκαν και τώρα με την εξευτελιστική μεταχείριση και τη μη υπαγωγή στο -μικρό έστω- βοήθημα των 800 ευρώ και των ελεύθερων επαγγελματιών. Ηδη κατηγορίες όπως οι δικηγόροι και οι μηχανικοί έχουν αντιδράσει σφοδρά και φυσικά κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για αντιπολιτευτική σκοπιμότητα.
Η μεθόδευση με την οποία έξι συγκεκριμένες πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, όχι μόνο παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, αλλά αναδεικνύονται σε κόμβους διανομής της πίτας των 193 εκατ. ευρώ μεταξύ των πολλών και συχνά ακατάλληλων ΚΕΚ (ή Κέντρων Διά Βίου Μάθησης πια), πέρα από την προσβλητική διαδικασία και τα όσα εξοργιστικά είδαν το φως για το γελοίο περιεχόμενο των προγραμμάτων, επιβεβαιώνει τη συνέχεια του κράτους των κολλητών και της αδιαφάνειας. Οι απασχολούμενοι που επλήγησαν θα «καταρτιστούν» ώστε να πάρουν 600 ευρώ (110 εκατ. ευρώ σύνολο), ενώ οι πλατφόρμες και τα ΚΕΚ θα πάρουν 80 εκατ. ευρώ. 
Ο απόλυτος εμπαιγμός.