Πόρισμα ιατροδικαστή για Φλόιντ: Ανθρωποκτονία και θάνατος από ασφυξία


Για ανθρωποκτονία κάνει λόγο ρητά η έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν μετά τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του Τζορτζ Φλόιντ, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του από αστυνομικούς.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης ακολούθησε την ανεξάρτητη νεκροψία-νεκροτομή που ζήτησε η οικογένεια του 46χρονου Αφροαμερικανού, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από «ασφυξία».
Το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρει πάντως πως ο Φλόιντ είχε πάρει ποσότητα φαιντανύλης, ενός ισχυρού οπιοειδούς, ότι έκανε πρόσφατα χρήση αμφεταμινών, ότι είχε αρτηριοσκλήρωση και αρτηριακή υπέρταση.
Ωστόσο, τα ευρήματα τόσο του ιατροδικαστή όσο και των ανεξάρτητων γιατρών αντικρούουν τα προκαταρκτικά ευρήματα που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, κατά τα οποία το θύμα πέθανε από έναν συνδυασμό παραγόντων, της πίεσης που ασκήθηκε στο σώμα του όταν οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν, της ενδεχόμενης χρήσης ουσιών και κάποιας υποκείμενης πάθησης, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο όρος ασφυξία.
Οι δύο γιατροί, που διενήργησαν την ανεξάρτητη νεκροψία-νεκροτομή κατόπιν αιτήματος της οικογένεια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο 46χρονος έχασε τη ζωή του του λόγω ανθρωποκτονίας που προκλήθηκε από «μηχανική ασφυξία», ένας όρος που σημαίνει ότι κάποιου είδους φυσική δύναμη του έκοψε την παροχή οξυγόνου.
Ο Δρ. Μάικλ Μπέιντεν δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι το θύμα δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα το οποίο να συνέβαλε. Σύμφωνα με τον γιατρό, ο θάνατος προκλήθηκε από την πίεση που ασκούσαν τα γόνατα των αστυνομικών τόσο στον λαιμό του όσο και στην πλάτη του.
Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Μπεν Κραμπ, σημείωσε ότι το πόρισμα της ανεξάρτητης νεκροψίας είναι ότι ο Φλόιντ πέθανε από ασφυξία λόγω «ισχυρής και παρατεταμένης πίεσης» που δέχτηκε.
Ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Τσόβιν, 44 ετών, εκείνος που δολοφόνησε τον  Φλόιντ αφού είχε γονατίσει στον λαιμό του, κατηγορείται για φόνο 3ου βαθμού και... «ανθρωποκτονία εξ αμελείας». Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 500.000 δολαρίων και πρόκειται να εμφανιστεί στο δικαστήριο στις 8 Ιουνίου.