Τσίπρας: Δόγμα του σοκ από την κυβέρνηση για ΚΕΘΕΑ

Για «δόγμα του σοκ» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, υποδεχόμενος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου τα μέλη του ΔΣ του Κέντρου.

Όπως είπε, ανάλογη προσπάθεια να αρθεί το αυτοδιοίκητο είχε γίνει πολλά χρόνια πριν, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι το ΚΕΘΕΑ έχει καταγράψει μία πολυετή παρουσία και δράση, που έχει τη δική της δυναμική.
«Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς, είναι να εξηγηθεί αυτό και να υπάρχουν οι προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στη Βουλή» είπε ο Αλ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε «πώς δικαιολογείται το έκτακτο και το επείγον μιας τέτοιας κίνησης;».
Στη συνάντηση μετέχει και ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Υγείας του κόμματος, Ανδρέας Ξανθός.
Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ θα συναντηθεί με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει εν μια νυκτί και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις μελών του Κέντρου αλλά και της αντιπολίτευσης.
«Χωρίς την παραμικρή ένδειξη για κακοδιαχείριση και έλλειμμα χρηστής διοίκησης, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιβάλει, με το έτσι θέλω, την "κανονικότητα" στον μοναδικό φορέα της αρμοδιότητάς του που δεν είχε τον απόλυτο έλεγχο. Φαίνεται ότι οι θιασώτες της αριστείας δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανένα μοντέλο διοίκησης πέρα από το απόλυτα συγκεντρωτικό και μάλιστα χωρίς κανένα κριτήριο ή διαδικασία επιλογής», ήταν η χαρακτηριστική αντίδραση του τέως υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.
Για το Κίνημα Αλλαγής «είναι εμφανές ότι η επιλογή αυτή αποτελεί σχολικό παράδειγμα αντισυνταγματικής άσκησης νομοθετικού έργου από την εκτελεστική εξουσία. Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου ενός φορέα με εγνωσμένη προσφορά στην απεξάρτηση και στην καταπολέμηση των ναρκωτικών δεν είναι θέμα 'εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης', όπως αξιώνει το Σύνταγμα (άρθρο 44 παρ. 1) για την έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η απόφαση της κυβέρνησης «είναι η συνέχεια του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έθετε ως προτεραιότητα την προώθηση συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο το ΚΕΘΕΑ από αυτόνομος Οργανισμός να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων "υποκατάστασης" του ΟΚΑΝΑ».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών