«Η Χιλή είναι μια σιωπηλή χώρα που σύντομα θα εκραγεί»


Ο σπουδαίος Χιλιανός ντοκιμαντερίστας, Πατρίσιο Γκουσμάν, μιλά για τη βραβευμένη στις Κάνες «Οροσειρά των Ονείρων», την Κορδιγιέρα που παίζει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική διαμόρφωση της πατρίδας του, αλλά και για μια επανάσταση που περιμένει να γίνει.
Μπορεί εδώ και δεκαετίες η ζωή του να είναι στη Γαλλία, αλλά ο Πατρίσιο Γκουσμάν είναι βαθιά Χιλιανός: εκεί βρίσκονται οι μνήμες του, εκεί η έμπνευσή του, εκεί η κάθε νέα ταινία του. Κάθε λίγο, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, πιάνει το χώμα της Χιλής, αγναντεύει τη δυστυχισμένη θάλασσά της και φτιάχνει κινηματογραφικά αριστουργήματα, ντοκιμαντέρ που συνδυάζουν και μουσική και πολιτική.


Επειτα από το αριστουργηματικό «Νοσταλγώντας το Φως» (2010) και το βραβευμένο με Αργυρή Αρκτο «Μαργαριταρένιο κουμπί» (2015), ο Γκουσμάν προσανατολίζει αυτή τη φορά τη sui generis ματιά του στην Κορδιγιέρα, τη χαρακτηριστική οροσειρά των Χιλιανών Ανδεων που κοιτάζει από τη μια πλευρά της το Σαντιάγο κι από την άλλη τον ανοιχτό ορίζοντα. Εκεί, με την «Οροσειρά των Ονείρων» που έκανε πρεμιέρα και βραβεύτηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών, ο Γκουσμάν αναζητά ξανά, με τον δικό του τρόπο, την αλήθεια στην Ιστορία και τους ανθρώπους της γενέτειράς του. Αυτή την αλήθεια μοιράστηκε μαζί μας, όχι μόνο με την ταινία του, αλλά και με σοφές λέξεις.

«Οταν ξεκινάω να σκέφτομαι το θέμα μιας ταινίας», εξηγεί ο Γκουσμάν, «γράφω σε μια ποιητική γλώσσα. Δεν ξέρω γιατί, αλλά η ποίηση ανέκαθεν με έλκυε και σ’ αυτήν ανατρέχω, ασυνείδητα. Μου αρέσει η αμφισημία που κρύβεται στην ποίηση και αυτό επιδιώκω και στο σινεμά μου».
Παρότι οι ταινίες του δεν είναι σε καμία περίπτωση στρατευμένες, έχουν πάντα μια δυνατή πολιτική φωνή: «Παντού κρύβεται μια δυνάμει επανάσταση», λέει ο Γκουσμάν. «Ζούμε σε μοιραίους καιρούς, με έναν σκληρό καπιταλισμό, με δικτατορικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι άνθρωποι αναζητούν διαρκώς έναν τρόπο να εκφραστούν. Και στη Χιλή, σήμερα, κάτω από μια επίφαση ηρεμίας κρύβεται μια επαναστατικότητα που βράζει και στον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου και ζω πια. Την ίδια στιγμή, σήμερα κανείς δεν μιλά, ζούμε σε μια εποχή σιωπής, δεν ξέρω γιατί. Ο καιρός περνά και τίποτα δεν συμβαίνει κι αυτό είναι πολύ δραματικό και πολύ δύσκολο να το δεχτείς».
Για τον Γκουσμάν, η Κορδιγιέρα, η πολύπλοκη οροσειρά των Ανδεων που τέμνει τη Χιλή κι αποτελεί το αντικείμενο της νέας ταινίας του, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική διαμόρφωση της χώρας: «Θεωρώ ότι η Κορδιγιέρα μάς βοηθά να συντηρούμαστε», λέει, «είναι ένα προστατευτικό τείχος, πολύ όμορφο, πολύ βολικό.
Είναι ένα σύνορο ανάμεσα στη Χιλή και στον κόσμο. Είναι όπως όταν έχει έξω κρύο και φτάνεις στο σπίτι σου, κλείνεις πίσω σου την πόρτα και νιώθεις μόνο ζεστασιά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η αίσθηση ότι είσαι περιορισμένος σ’ αυτή τη χώρα και θέλεις να σπάσεις το τείχος και να βγεις έξω, να φύγεις. Εξαιτίας της Κορδιγιέρα, ο αέρας στο Σαντιάγο είναι πολύ μολυσμένος, ταυτόχρονα είναι ένας εκπληκτικός αέρας γεμάτος ανθρώπινη ζωή και μνήμη».
Αν η Ιστορία είναι ένας κύκλος που επαναλαμβάνεται, ο σκηνοθέτης προσπαθεί να διακρίνει τι διαδρομή διανύει σήμερα η χώρα του: «Δεν ξέρω καθόλου ποιο είναι το μέλλον της Χιλής, σήμερα είναι μια χώρα σιωπηλή, μια χώρα παγωμένη που, πιθανότατα, σύντομα θα εκραγεί, απλώς δεν ξέρουμε πότε. Η ψυχή της Χιλής είναι μοναχική, είναι μια πολύ απομονωμένη χώρα, όλα μοιάζουν ήσυχα, αλλά αυτή είναι μόνο η επίφαση. Κάθε φορά που πηγαίνω στη Χιλή, γεμίζω με περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις, είναι μια χώρα αινιγματική για μένα. Είναι μια χώρα που ίπταται στον αέρα, δεν έχει μια βάση για να στηριχτεί. Είναι μια παράξενη χώρα».
Αλλά ο Πατρίσιο Γκουσμάν έχει, όπως πάντα, τα «εργαλεία» για ν’ αποκρυπτογραφεί τα μυστικά της ανθρώπινης ύπαρξης: «Μ’ αρέσει πολύ η γεωγραφική εξερεύνηση», εξηγεί με χαμόγελο, «πάντα ενθουσιαζόμουν μ’ αυτό το αντικείμενο, όπως και με την αστρονομία. Μ’ ενθουσιάζει ολόκληρο το τοπίο που περιβάλλει την ανθρωπότητα. Και μέσα απ’ αυτή τη συνολική εικόνα, αρχίζω να “ζουμάρω” στον άνθρωπο. Αυτή τη διαδρομή ακολουθώ σε όλες τις ταινίες μου. Οπως, εξάλλου, λατρεύω την επιστημονική φαντασία και, φυσικά, όπως όλοι οι fans της, δεν ενδιαφέρομαι για τη “φαντασία”, αλλά για τον χώρο που καταλαμβάνει εκεί μέσα ο άνθρωπος».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών