Συλλογική δράση: Παγκόσμια Ημέρα «Λευκού Μπαστουνιού»Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.
Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

Με αφορμή την Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού το περιοδικό δρόμου «σχεδία» και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών - ΠΣΤ σάς καλούν να μπείτε στη θέση συνανθρώπων μας με προβλήματα όρασης, συμμετέχοντας σε μια μοναδική δράση, που θα σας επιτρέψει να βιώσετε την εμπειρία της τυφλότητας.

Ελάτε στο σπίτι της «σχεδίας», φορέστε τη μάσκα που θα σας δώσουν και ακολουθήστε τους εκπαιδευτές του Συνδέσμου και τους εκπαιδευμένους ανθρώπους του «σχεδία home», ενώ στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες θα διατεθεί και το μενού σε ακουστική βερσιόν, με τη φωνή του μουσικού παραγωγού Γιώργου Μουχταρίδη.

Επίσης, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μυηθεί σε βασικές αρχές κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης για τους συμπολίτες μας με μειωμένη όραση από τους ειδικούς εκπαιδευτές.

Μαζί μας θα είναι και άνθρωποι από τη γειτονιά μας, από το μπαρ «Booze Cooperativa», το μπαρ-εστιατόριο «Noel», το ψητοπωλείο «Παραδοσιακό».

Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου ως προς την τυφλότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης.
****
Πότε: Τρίτη 15 Οκτωβρίου
Ώρα: από τις 11:00 π.μ. ώς τις 15:00 μ.μ.
Πού: σχεδία home, Κολοκοτρώνη 56, Αθήνα
****
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.


Πηγή: Σχεδία