Μεγάλη νίκη για την νεολαία στη Χιλή


Οι φωτογραφίες δεν είναι από την ταινία «Joker». Εδώ και τρεις μέρες η πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, έχει παραλύσει από ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων. Το δίκτυο του μετρό έγινε το θέατρο σύγκρουσης πολιτών και αστυνομικών αρχών λόγω της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου από την κυβέρνηση για εικοστή φορά αύξηση μέσα σε 12 χρόνια (!).


Χιλιάδες νέοι μπήκαν στο μετρό χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο, ενώ στους δρόμους της πρωτεύουσας οι οδομαχίες πολλαπλασιάστηκαν, με τον στρατό να αναλαμβάνει δράση.

Πριν μόλις λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπάστιαν Πινιέρα, που υιοθετεί ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές, υπερηφανεύονταν ότι η Χιλή είναι μια «όαση» στη Λατινική Αμερική των συγκρούσεων και των εντάσεων. Μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις, δήλωσε πριν λίγες ώρες ότι παίρνει πίσω την αύξηση των εισιτηρίων.

Το έχουμε ξαναγράψει: Στη Λατινική Αμερική αναπτύσσεται μια διαρκής διαδικασία χειραφέτησης με αδιάλειπτους και απότομους ιστορικούς κύκλους. Μια διαδικασία που αφήνει υποσχέσεις στο παγκόσμιο λαϊκό κίνημα, μια διαδικασία που ανατρέπεται, ανατροφοδοτείται και επανέρχεται σε όλα σχεδόν τα κράτη της ηπείρου.