Η Κρήτη αγκαλιάζει τους πρόσφυγες


Με ένα εγκάρδιο «ναι» στο άνοιγμα της “αγκαλιάς” της Κρήτης σε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και με ηχηρά μηνύματα ανθρωπισμού πέφτει η “αυλαία” για την ΠΕΔ Κρήτης με τη σημερινή σύνθεσή της.
Στη χθεσινή, κατά πάσα πιθανότητα τελευταία, συνεδρίασής της με την παλιά σύνθεσή της, ενόψει και της γενικής συνέλευσης της 10ης Νοεμβρίου και της εκλογής των νέων διοικητικών της οργάνων, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης τάχθηκε υπέρ της φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων, αποδεχόμενη το ανθρωπιστικό της καθήκον. Και βεβαίως αποδεχόμενη το σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει η υφυπουργός Εργασίας και αρμόδια για ζητήματα Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την προ ημερών επίσκεψή της στην Κρήτη.

Η υφυπουργός επί κρητικού εδάφους είχε καλέσει ευθέως τους αιρετούς του νησιού και την τοπική κοινωνία να συνδράμουν περισσότερο στο κομμάτι της διαχείρισης του Προσφυγικού, κάνοντας μάλιστα επίκληση στην ανθρωπιά, στο φιλότιμο και στη φιλοξενία του κρητικού λαού.
«Πιστεύουμε ότι η Κρήτη σε αυτό το κομμάτι θα δείξει μια πάρα πολύ καλή και θετική βούληση, με πρώτο βήμα τη δημιουργία δομών φιλοξενίας παιδιών και στη συνέχεια να διερευνήσουμε τι μπορεί να δημιουργηθεί για τους ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες», είχε τονίσει τότε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Η ίδια είχε οριοθετήσει μάλιστα το αίτημα και σε επίπεδο αριθμών, προσδιορίζοντας τη συνδρομή της Κρήτης στο επίπεδο φιλοξενίας περί των 400 ανήλικων προσφύγων, και συγκεκριμένα στο επίπεδο φιλοξενίας 100 παιδιών ανά νομό του νησιού.

Οι δήμαρχοι είχαν απαντήσει στην κ. Μιχαηλίδου τότε ότι βλέπουν θετικά το αίτημα, επιφυλασσόμενοι ωστόσο να συζητήσουν το ζήτημα στην ΠΕΔ. Η συζήτηση αυτή έγινε χθες και ανέδειξε πράγματι τα στοιχεία που είχε επικαλεστεί η υφυπουργός, δηλαδή την ανθρωπιά και το φιλόξενο πρόσωπο της Κρήτης.

Οι αιρετοί λοιπόν ανταποκρίθηκαν και διατράνωσαν την πρόθεσή τους να πράξουν το ανθρωπιστικό τους καθήκον.
Παρουσία και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, η ΠΕΔ είπε χθες ένα πρώτο ηχηρό «ναι» σε μια μεγαλύτερη φιλοξενία προσφύγων, εν προκειμένω προσφυγόπουλων, θέτοντας ωστόσο και κάποιες προϋποθέσεις.

Η ΠΕΔ αποδέχτηκε ουσιαστικά χθες ότι η Κρήτη θα πρέπει να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος από το συνεχώς διογκούμενο ζήτημα του Προσφυγικού με τις ολοένα αυξανόμενες προσφυγικές ροές. Αποφασίστηκε να ανοίξει για τα καλά η κρητική αγκαλιά στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, αλλά και να διευθετηθούν συνάμα κρίσιμες παράμετροι και προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τις δομές που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά, τη χρηματοδότηση και το προσωπικό που θα κληθεί να συνδράμει στην όλη προσπάθεια.

Η αλήθεια είναι ότι, μαζί με την πολύ “ζεστή” διάθεση να σηκώσει η Κρήτη μεγαλύτερο μερίδιο από το βάρος της διαχείρισης του Προσφυγικού, υπάρχει και προβληματισμός.

Προβληματισμός που σχετίζεται και με το γεγονός ότι αυτή τη φορά δε μιλάμε για οικογένειες προσφύγων, όπως αυτές που φιλοξενούνται υπό την εποπτεία της Αναπτυξιακής Ηρακλείου σε σπίτια σε μεγάλες πόλεις του νησιού, αλλά για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Μιλάμε για παιδιά, κατά βάση αγόρια-εφήβους, που χρειάζονται μια παραπάνω φροντίδα και πιο ευαίσθητη επιμέλεια και αρωγή.
Αυτό ουσιαστικά υπογράμμισε ο δήμαρχος Ηρακλείου και απερχόμενος πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Λαμπρινός.

Πηγή: neakriti.gr