Διαλύουν τα κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, ρίχνουν τις ευθύνες... στον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευμα φαίνεται να «δείχνει» λουκέτο για τουλάχιστον ένα μέρος των 280 δομών, μια πολιτική που επιχειρεί να στηριχθεί σε αναφορές που θέλουν την προηγούμενη κυβέρνηση να είχε αποφασίσει να μην παραταθεί η λειτουργία των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών. Να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση η αν. τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου.Απάντηση στο δημοσίευμα του διαδικτυακού «Έθνους» με τίτλο «Στον... αέρα τα 280 κοινωνικά παντοπωλεία και κοινωνικά φαρμακεία της χώρας», δίνει η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο δημοσίευμα παρουσιάζεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, Δημήτρης Κνης, να επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το δημοσίευμα φαίνεται να «δείχνει» λουκέτο για τουλάχιστον ένα μέρος των 280 δομών, μια πολιτική που επιχειρεί να στηριχθεί σε αναφορές που θέλουν την προηγούμενη κυβέρνηση να είχε αποφασίσει να μην παραταθεί η λειτουργία των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών.
Στην απάντησή της η Θ. Φωτίου διασαφηνίζει πως οι διαδικασίες για την παράταση της λειτουργίας των δομών είχε ήδη ξεκινήσει με την απαραίτητη συνεργασία 13 Περιφερειών και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ενώ δεν παραλείπει να δώσει και στοιχεία για τους πόρους του συγκεκριμένου προγράμματος. Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να καταστεί εφικτή η χρηματοδότηση των δομών μέχρι το 2023.
Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση-απάντηση της Θεανώς Φωτίου:
«Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία και τα κοινωνικά συσσίτια περιλαμβάνονταν στις Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της φτώχειας που συγχρηματοδοτούσε το ΕΣΠΑ 2007-13 και οι οποίες έληξαν πλήρως στις 30/9/2015.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να δώσει παράταση στη λειτουργία των δομών χρηματοδοτώντας τις από εθνικούς πόρους, δαπανώντας από τον προϋπολογισμό του Υπ. Εργασίας  6.379.974 ευρώ μέχρι την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Πράγματι, παρά τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εντάξει τις δομές φτώχειας στο ΕΣΠΑ 2014-20.
Από τις αρχές του 2019, το χαρτοφυλάκιο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, πρότεινε τη συνέχιση αυτών των δομών για τρία χρόνια μετά τη λήξη τους, διότι υπήρχαν αναπορρόφητοι πόροι στα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) που χρηματοδοτούν αυτές τις δομές.  Το Υπουργείο Οικονομίας ξεκίνησε τη διαδικασία για την παράταση λειτουργίας των δομών που απαιτεί συνεργασία των 13 Περιφερειών και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Απομένει λοιπόν να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες από τη σημερινή κυβέρνηση, την οποία και καλούμε να το πράξει ώστε να χρηματοδοτηθούν μέχρι το 2023 οι τρεις δομές φτώχειας.
Πηγή: left.gr