Η κακοποίηση των ζώων μας αφορά όλους


Η κακοποίηση των ζώων είναι δυστυχώς μία πραγματικότητα και μία από τις πιο θλιβερές πρωτιές της χώρας μας. Καθημερινά, ακούμε και διαβάζουμε για έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό περιστατικών που περιλαμβάνουν διάφορα είδη κακοποίησης ζώων, τα οποία μας κάνουν να αναρωτιόμαστε σχετικά με τον ψυχισμό αυτών που εκμεταλλεύονται την "σιωπηλή" φύση των φίλων του ανθρώπου.
Σύμφωνα με τον νόμο 4039/12 στην Ελλάδα, απαγορεύονται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ΄αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός - τα οποία υπόκεινται στην κατηγορία της ενεργητικής κακοποίησης. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δε θεωρείται ακρωτηριασμός. Ακόμα ένα είδος κακοποίησης είναι και η παθητική κακοποίηση, δηλαδή οι περιπτώσεις της έλλειψης καταλύματος, της μόνιμης αλυσόδεσης, της παροχής ακατάλληλης τροφής, της έλλειψης φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους κ.ά. Ο νόμος αναφέρεται σε όλα τα ζώα, δηλαδή κατοικίδια, αλλά και άγρια ζώα που ζουν είτε ελεύθερα, είτε σε ζωολογικούς κήπους.

Ακόμα κι αν ο νόμος ορίζει την κακοποίηση ζώων ως εγκληματική πράξη, εν έτει 2019 η ευαισθητοποίηση του κοινού προς το θέμα, παραμένει ελλιπής. Πολλοί δε γνωρίζουν για το πώς ακριβώς ορίζεται η κακοποίηση των ζώων - για παράδειγμα, η απομόνωση ενός κατοικίδιου ζώου θεωρείται κακοποίηση, ακόμα και αν του προσφέρεται φαγητό και νερό. Τέτοιου είδους περιστατικά είναι αρκετά συχνά στη χώρα μας, παρότι ένας μεγάλος αριθμός οργανισμών προστασίας των ζώων κάνει εξαιρετικές προσπάθειες για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Μία ενέργεια που έχει σκοπό αυτή την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την κακοποίηση των ζώων, είναι οι «ΔΙΑΛΟΓΟΙ» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 18:30, στο Θόλο στο Λαβύρινθο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Τι ορίζεται ως κακοποίηση των ζώων, πώς αντιδρούμε σε ανάλογα περιστατικά και πώς η Ελλάδα έφτασε να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων;

Πηγή: lifo.gr