Ο Νάσος Ηλιόπουλος για την μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου


Ο Ζακ μας ανάγκασε να σκεφτούμε ξανά το αδιανόητο και το αυτονόητο. Για κάποιους είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεις διακρίσεις λόγο του σεξουαλικού σου προσανατολισμού.

Για κάποιους άλλους ήταν αυτονόητο να λιντσάρουν και να δολοφονήσουν έναν άνθρωπο. Για κάποιους παραμένει αυτονόητο να λιντσάρουν ακόμα και σήμερα την μνήμη αυτού του ανθρώπου. Τα "αυτονόητα" και τα "αδιανόητα" δεν είναι ιστορικά τα ίδια. Δεν είναι δεδομένα. Κάποτε ήταν αυτονόητο ότι το χρώμα του δέρματος σου σημαίνει πως θα μαζεύεις βαμβάκι σε φυτείες. Χρειάστηκε να υπάρξουν πολλοί άνθρωποι  που αντέδρασαν και έσπασαν αυτό το αυτονόητο. Ο Ζακ αγωνίστηκε για να γίνει αυτονόητο ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν μπορεί να οδηγεί σε διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό. Άρα ναι, σε όσους μας φαίνεται ότι είναι αδιανόητο σήμερα να το συζητάμε ακόμα, χρωστάμε πολλά στον Ζακ. Αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα "τι έχει προσφέρει ο Ζακ;" που ακούσαμε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Υπάρχουν στιγμές που αν μιλήσεις για τα πάντα καταλήγεις, να μην μιλάς για τίποτα. Υπάρχουν στιγμές που το καθολικό περνάει μέσα από το συγκεκριμένο. Υπάρχουν στιγμές που το γενικό απλά αποτελεί ένα ωραίο "στρογγύλεμα" ενώ το συγκεκριμένο την "γωνία" που χρειαζόμαστε. Γιατί η ιστορία και η μνήμη χρειάζεται τις γωνίες και τις αιχμές. Για αυτό επιλέξαμε την πρόταση για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδός Ζακ Κωστόπουλου / ZackieOh. Για αυτό προτείναμε και εναλλακτικά την δημιουργία μνημείου, που να έχει όμως ρητή αναφορά στον Ζακ. Όταν το δημοτικό συμβούλιο κυρίως μέσα από τις παρατάξεις των Μπακογιάννη / Γερουλάνου καταψήφισαν την συγκεκριμένη πρόταση δεν μπορούσαμε να στηρίξουμε μια πρόταση του δημάρχου για ένα μνημείο χωρίς καμία αναφορά στον Ζακ. Γιατί αυτό σημαίνει ότι η πόλη δεν αναγνωρίζει την πληγή και δεν επιλέγει να κάνει κάτι για να την κλείσει.

Ο αγώνας για μία πόλη δημοκρατική, συμπεριληπτική, με ασφάλεια για όλες και όλους, χωρίς αόρατους ανθρώπους δεν θα τελείωνε σε μία ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο. Θα δώσουμε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη που χρειάζεται. Σήμερα η πόλη έχασε μια ευκαιρία, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει.