Δραστικό «κούρεμα» στις φοροελαφρύνσεις

Σε χειρουργικές παρεμβάσεις στις φοροελαφρύνσεις της Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση για να βγει ο «λογαριασμός» του 2020.

Το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι δανειστές για το επόμενο έτος προκαλεί τρόμο στην ελληνική πλευρά, καθώς φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ ή στο 0,85% του ΑΕΠ και τα επιχειρήματα της Αθήνας για τον περιορισμό του με την εφαρμογή μέτρων, όπως η επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά ακόμα και μια νέα περαίωση για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν έχουν πείσει τις Βρυξέλλες.

Αυτά συμβαίνουν μόλις τρεις ημέρες πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 στη βουλή, και το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε επιφυλακή μετά τον συναγερμό με τα αναδρομικά των συνταξιούχων που έχει σημάνει στην πλατεία Συντάγματος.
Ο λόγος για τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις οι οποίες –εκτός απροόπτου– αναμένεται να εκδοθούν σήμερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και ο κίνδυνος να μειωθεί αισθητά ο δημοσιονομικός χώρος του 2020 είναι πέρα για πέρα ορατός.
Στο μεταξύ ήδη το «πακέτο» με τις αρχικές εξαγγελίες του 1,2 δισ. ευρώ της Θεσσαλονίκης έχει «κουρευτεί» κατά 200 εκατ. ευρώ, στο 1 δισ. ευρώ, για να μπορέσει να επιτευχθεί η πολυπόθητη σύγκλιση στο δημοσιονομικό κενό με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σύμφωνα πάντως με την ελληνική εκδοχή, οι ξένοι τεχνοκράτες αρχικά έβλεπαν τρύπα 1,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020. Στην πορεία της τέταρτης αξιολόγησης η απόσταση μειώθηκε στο 1 δισ. ευρώ, ενώ η ψαλίδα για το δημοσιονομικό κόστος των φοροελαφρύνσεων θα κλείσει περαιτέρω μέχρι το Σάββατο, τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
Από τη βελγική πρωτεύουσα υποστηρίζεται το αντίθετο. Οτι δηλαδή η απόσταση μέχρι τον μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ ήταν από την αρχή 1 δισ. ευρώ και από τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων που συγκέντρωσε η τεχνική αντιπροσωπεία αυτή μεγάλωσε στο 1,5 δισ. ευρώ.
Γεγονός είναι πάντως ότι οι θεσμοί παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων, ενώ περιμένουν να δουν πώς επηρέασε την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ η μεσοσταθμική μείωσή του κατά 22% (η κυβέρνηση περιμένει αύξηση της εισπραξιμότητας από το 75% στο 81%-82%).
Αποστάσεις κρατούν επίσης και από τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που έχει ρίξει στο τραπέζι η κυβέρνηση για την τόνωση των κρατικών εσόδων σε συνδυασμό με τον θετικό αντίκτυπό τους στην ανάπτυξη.
Ο λόγος για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, τη βελτίωση του πλαισίου για την Golden Visa, την παροχή κινήτρων για να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα ξένες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, μια νέα περαίωση για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικών τιμών περιοχών που βρίσκονταν εκτός συστήματος, με αποτέλεσμα οι φορολογητέες αξίες να βρίσκονται σήμερα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις πραγματικές τιμές της αγοράς και το Δημόσιο να χάνει σημαντικού ύψους έσοδα.
Το μόνο σίγουρο από τις τηλεδιασκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια είναι ότι η κάλυψη του κενού δεν μπορεί να γίνει με τα λεφτά από τα κέρδη των ομολόγων. Συνεπώς, το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 θα συνταχθεί χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο έμμεσης μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέσω της αξιοποίησης των κερδών των ελληνικών ομολόγων.

Μέχρι 15 Οκτωβρίου

Η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου –οπότε νέος προϋπολογισμός θα σταλεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εξεταστεί στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου– για να πείσει τους Ευρωπαίους για την ορθότητα των εκτιμήσεών της.
Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί και το 2020 παρά τα μέτρα ελάφρυνσης που θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Μήνυμα απόλυτης τήρησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων αναμένεται να δώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι με τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών