Η νέα συμφωνία για το προσφυγικό στο τραπέζι της ΕΕ

Στο Λουξεμβούργο συνέρχονται οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ στη σκιά της ολοένα και κλιμακούμενης προσφυγικής κρίσης με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Μάλτας να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία προσωρινού μηχανισμού ανακατανομής προσφύγων και μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα, ενώ απώτερος στόχος είναι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό ολοένα και περισσότερα κράτη – μέλη.
Με βάση την πρόταση στόχος είναι να μπει ένα τέλος στις διενέξεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το ποιος πρέπει να δέχεται όσους διασώζονται στη θάλασσα. Για το μεγάλο μπάχαλο που δημιουργήθηκε, άλλωστε, φέρει ευθύνη η ιταλική κυβέρνηση, όταν σε αυτή  συμμετείχε ο Ματέο Σαλβίνι. Από τη στιγμή που ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά εξοστρακίστηκε οι Ευρωπαίοι δείχνουν πιο θετικά διακείμενοι απέναντι στη νέα ιταλική κυβέρνηση.
Το σχέδιο προβλέπει, ακόμη, τα πλοία των ΜΚΟ να μπορούν να δένουν σε ασφαλή λιμάνια και οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να κατανέμονται μέσα σε τέσσερις εβδομάδες σε κάποιο από τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο μηχανισμό. 
Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή έχει αρκετές γκρίζες ζώνες με βασικότερη να είναι το γεγονός πως δεν γίνεται σαφής αναφορά σε πρόσφυγες, παρά μόνο σε αιτούντες άσυλο.
Προς το παρόν η συμφωνία αυτή έχει εφαρμογή μόνο στους μετανάστες οι οποίοι διασώζονται στη Μεσόγειο, πράγμα το οποίο η γερμανική ΜΚΟ Pro Asyl επισημαίνει πως αποκλείει από τη συζήτηση τη μεγάλη πλειονότητα εξ όσων φθάνουν στην ΕΕ με σκοπό να ζητήσουν άσυλο.
Μένει, επίσης, να φανεί ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα στις επικείμενες συζητήσεις καθώς, μέχρι στιγμής, η Αθήνα δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Στη συζήτησή τους, οι υπουργοί Εσωτερικών αναμένεται να εξετάσουν επίσης την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζήτημα. Η Άγκυρα είχε συμφωνήσει να μην επιτρέπει σε πρόσφυγες και μετανάστες να προσπαθούν να φθάνουν στην Ευρώπη με αντάλλαγμα ευρωπαϊκά κεφάλαια για την υποστήριξη της φιλοξενίας των προσφύγων στην τουρκική επικράτεια. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του αξιώνουν τελευταία περισσότερη χρηματοδότηση.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών