Ο Ανδρέας Ξανθός για το ΚΕΘΕΑ: Επίδειξη αυταρχισμού από ανίδεους

«Πρόκειται για ακραία παρέμβαση αυταρχισμού και ενίσχυσης του πελατειακού κράτους, που θέτει σε κίνδυνο την ταυτότητα και τη θεραπευτική κουλτούρα του ΚΕΘΕΑ», υπογραμμίζει ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ότι μαζί με τα μέλη της κοινότητας, τους συγγενείς τους, τους εργαζόμενους και τις πολιτικές δυνάμεις θα ακολουθήσει αγώνας ώστε να αποτραπεί η υπονόμευση του πολύ σημαντικού έργου του Κέντρου στον τομέα των εξαρτήσεων.

«Η κυβέρνηση, σε ορισμένα θέματα, πραγματικά δεν έχει ιδέα και γνώση του αντικειμένου αλλά της περισσεύει το θράσος και ο αυταρχισμός» σημειώνει ο πρώην υπουργός Υγείας, καταγγέλλοντας την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Όπως τόνισε ο Αν. Ξανθός, κατά τη συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του Κέντρου, «πρόκειται για ακραία παρέμβαση αυταρχισμού, που ενισχύει το πελατειακό σύστημα και θέτει σε κίνδυνο τον αδιατάρακτο επί 36 χρόνια τρόπο που είναι οργανωμένο και λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ».
«Ο κ. Κικίλιας, χωρίς να έχει συναντηθεί με τη διοίκηση, χωρίς να έχει μιλήσει με κανέναν ειδικό, χωρίς να έχει κάποια ένδειξη κακοδιαχείρισης ατασθαλιών ή μη χρηστής διοίκησης, σπεύδει να παρέμβει με αυτό τον αυταρχικό και ωμό τρόπο με στόχο να λειτουργήσει μία υπουργοκεντρική διοίκηση στο ΚΕΘΕΑ, ορίζοντας τα μέλη και το προεδρείο του Δ.Σ. και μάλιστα χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια η συνάφεια και γνώση για το ρόλο και τη σημασία του προγράμματος» τονίζει ο πρώην υπουργός Υγείας.
Επίσης, ο Ανδρέας Ξανθός υπογραμμίζει ότι είναι ένα δείγμα γραφής της κυβέρνησης, ότι σε ορισμένα θέματα πραγματικά δεν έχει ιδέα και γνώση του αντικειμένου καθώς κι ότι της περισσεύει το θράσος και ο αυταρχισμός. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση, σημειώνει των πρόσφατων κινήσεων εξαίρεσης απόδοσης ΑΜΚΑ και απαγορευτικού χαρακτήρα της πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, οι οποίες, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, έχουν τεράστια επίπτωση, όχι μόνο στα συγκεκριμένα άτομα αλλά και στη δημόσια υγεία. «Όποιος δεν το καταλαβαίνει, πραγματικά είναι επικίνδυνος και δεν μπορεί να διαχειρίζεται κρίσιμα και ευαίσθητα θέματα της πολιτικής υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των εξαρτήσεων

Ο Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στο έργο της προηγούμενης κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των εξαρτήσεων, υπογράμμισε ότι, μέσα σε περιβάλλον λιτότητας και περικοπών, προσπάθησε να στηρίξει τους δημόσιους φορείς (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 ΑΝΩ και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης) και θεσμοθέτησε άλλους δύο δημόσιους φορείς, στο νοσοκομείο Χατζηκώστα στα Ιωάννινα και στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.
Επίσης προετοίμασε έναν σχεδιασμό για να ανοίξουν δύο μονάδες σωματικής αποτοξίνωσης (υπάρχει μόνο μία μονάδα στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης) στην Αθήνα και στα Ιωάννινα.
Παράλληλα, σημειώνει ότι θεσμοθετήθηκαν οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί ένταξης, που δίνουν τη δυνατότητα σε εξαρτημένους να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας για τη διευκόλυνση της επανένταξής τους.
Μια άλλη παρέμβαση, κρίσιμη κυρίως για το πεδίο της μείωσης της βλάβης, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, ήταν η θεσμοθέτηση των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης. Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους που είναι έξω από το σύστημα υγείας, που είναι στην πιάτσα, να κάνουν ένα πρώτο βήμα και να έρθουν σε επαφή με δημόσιες υπηρεσίες παροχής φροντίδας, μειώνοντας την πιθανότητα να πεθάνουν από μεταδιδόμενα νοσήματα είτε από υπερδοσολογία.
Κρίσιμο επίσης κομμάτι αποτέλεσε η ενίσχυση, όσο ήταν δυνατόν, με ανθρώπινο δυναμικό των δημόσιων φορέων απεξάρτησης και η διασφάλιση της σταθερής χρηματοδότησής τους.
Όπως υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός, από το 2015 και μετά, όχι μόνο δεν υπήρξαν περικοπές αλλά υπήρξε και σταδιακή επιπλέον ενίσχυση σε ορισμένους φορείς που είχαν ανάγκη, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα πλαίσιο λειτουργικής διασύνδεσης και καλής συνεργασίας όλων των δημόσιων φορέων απεξάρτησης.

Πηγή: Αυγή