Ο Economist υποστηρίζει ότι οι στόχοι για τον ελληνικό πρωτογενή πλεόνασμα πρέπει να μειωθούν

Το περιοδικό The Economist κάλεσε τους πιστωτές της Ελλάδας να «σταματήσουν να προσποιούνται και να διευθετήσουν τα οικονομικά της Ελλάδας μία για πάντα». Σε άρθρο του, το περιοδικό του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι «απαιτείται μια νέα μεγάλη συμφωνία», τώρα που «ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθεί να επαναφέρει την Ελλάδα στα πόδια της».


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Economist, δεν είναι ρεαλιστικό να ζητάμε από την ελληνική οικονομία να επιτυγχάνει στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%. Υποστηρίζει επίσης τις εκκλήσεις του ΔΝΤ να δοθεί επιτέλους η κατάλληλη ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, καθώς η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να είναι συμπιεσμένη και χρειάζεται δημοσιονομική χαλάρωση.
Το περιοδικό σχολιάζει ότι η συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας “σχεδιάστηκε για να είναι σκληρή ώστε να είναι ευκολοχώνευτη για τους εκλογείς της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίοι μισούν την ιδέα της διάσωσης των νότιων, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι εντελώς ​​μη ρεαλιστική”..
Η δημοσίευση έρχεται μετά την είδηση ​​νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2020, το οποίο είναι πιθανό να οδηγήσει σε παρεμπόδιση των προσπαθειών της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προωθήσει ορισμένες από τις σχεδιαζόμενες φορολογικές περικοπές.
Η πρόβλεψη για το δημοσιονομικό κενό επιβεβαιώθηκε από ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι προτιμότερη η σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων πριν από τις 15 Οκτωβρίου για την κάλυψη του προβλεπόμενου ελλείμματος.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το ελληνικό ζήτημα δεν θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ένα πρόσφατο Euro Working Group εξέτασε αρχικά το ζήτημα, βασιζόμενο στην ενδιάμεση αξιολόγηση από τους πιστωτές. Παρόλο που η αξιολόγηση ήταν θετική, σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε δημοσιονομικό χάσμα περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2020.

Πηγή: ibna.gr