Δηλώσεις Ζαχαριάδη, Γεροβασίλη για πανικό ΝΔ στην προανακριτική για τη Novartis


Με ακραία αντιδημοκρατική συμπεριφορά και με το έτσι θέλω μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας καταστρατηγήθηκαν χθες στη Βουλή νόμοι και διατάξεις του Συντάγματος για να εξαιρεθούν από την προανακριτική επιτροπή τα ήδη διορισμένα σε αυτήν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με τη σφραγίδα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Ν.Δ. δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία. Οι μισοί από τους βουλευτές, που πλέον επιτελούν ανακριτικό έργο, αποφάσισαν να εκδιώξουν τον Π. Πολάκη και τον Δ. Τζανακόπουλο διότι ίσως, λένε, στο μέλλον μπορεί να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες.
Επικαλέστηκαν μάλιστα την περίπτωση της διερεύνησης του σκανδάλου του Βατοπεδίου, ενώ είναι γνωστό ότι τότε υπήρξαν εξαιρέσεις βουλευτών που είχαν ήδη δώσει στις δικαστικές αρχές μαρτυρικές καταθέσεις. Με τη λογική αυτή οποιοσδήποτε βουλευτής μπορεί να ζητήσει την εξαίρεση συναδέλφου του, διότι προτίθεται στο μέλλον να τον καλέσει ως μάρτυρα. Δυνητικά όλοι οι βουλευτές που ορίστηκαν στην προανακριτική, μπορούν να αλληλοεξαιρεθούν με την «πρωτότυπη» αυτή λογική.
Κακά τα ψέματα, όμως! Η κυβέρνηση με τη συνοδοιπορία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στηρίζεται αποκλειστικά στην πλειοψηφία που διαθέτουν, θεωρώντας ότι η Βουλή είναι ένα ιδιότυπο κομματικό τσιφλίκι τους και δεν οφείλουν να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν, πολύ περισσότερο στους πολίτες που εξέλεξαν τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στερούν χωρίς κανένα νομικό ή κοινοβουλευτικό επιχείρημα το έργο που κλήθηκαν να προσφέρουν οι συνάδελφοί τους μέσα στην Επιτροπή, απειλώντας τους ακόμα και με... φυλάκιση!
Το επιτελικό κράτος του Κυρ. Μητσοτάκη δεν έχει απλά συγκεντρώσει κάθε μορφής εξουσία σε ένα κράτος-λάφυρο, αλλά επιδιώκει να ακυρώσει ακόμα και τις πάγιες κοινοβουλευτικές πρακτικές. Το ετεροχρονισμένο αίτημα εξαίρεσης των δύο βουλευτών αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνο εφεύρημα που προφανώς θα έχει σοβαρές συνέπειες, αν τελικά δεν ανακληθεί.
Η ενέργεια αυτή ξεπερνάει όλους τους ισχυρισμούς περί σκευωρίας στο σκάνδαλο της NOVARTIS και αγγίζει τον πυρήνα της δημοκρατίας. Αν σήμερα μια κυβερνητική πλειοψηφία δεν λογαριάζει, όχι απλά την αντιπολίτευση, αλλά το σύνολο των πολιτών που της έδωσαν ψήφο, αύριο δεν θα είναι απίθανο να αποφασίσει και για άλλες «εξαιρέσεις», όχι μόνο μέσα στη Βουλή, αλλά και στους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας. Τα δείγματα δόθηκαν ήδη.
Δήλωση Κώστα Ζαχαριάδη:
"Σκοτεινή μέρα για την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία. Η εξαίρεση των Πολάκη-Τζανακόπουλου από την προκαταρκτική για την Novartis αποτελεί πλήγμα για τους θεσμούς και τη λειτουργία της Βουλής, δείχνει δειλία και φόβο από την κυβέρνηση και «βγάζει μάτι» ότι επιχειρείται συγκάλυψη".
Δήλωση Όλγας Γεροβασίλη:
"Πρόκειται περί ενός τεραστίου σκανδάλου που η ΝΔ αποφασίζει να το μετατρέψει σε σκευωρία. Είναι μία τεράστια προσπάθεια και συμπαιγνία μέρος της ΝΔ και μέρος του ΚΙΝΑΛ να οργανώσουν αυτή τη διαδικασία. Επειδή η προανακριτική θα συζητήσει και θα ανοίξει πάρα πολλά θέματα, αυτό δεν αρέσει και πολύ".
Πηγή: Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών