Δημ. Ραπίδης στο Sputnik: Η ΕΕ χρειάζεται ένα αποτελεσματικό μοντέλο κατανομής προσφύγων


Δηλώσεις του Δημήτρη Ραπίδη, πολιτικού αναλυτή και επικοινωνιολόγου, στο ρωσικό δίκτυο Sputnik.


Ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών Ζεεχόφερ προειδοποίησε πως θα πρέπει να αναμένει η ΕΕ ένα νέο προσφυγικό κύμα μεγαλύτερο από εκείνο του 2015. Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι η βασική αιτία αυτού του νέου κύματος; 

Έχουμε αύξηση των προσφυγικών ροών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για καταστάσεις ανάλογες με εκείνες του 2015. Η βασική αιτία που δημιουργεί τα προσφυγικά ρεύματα παραμένει η ίδια: Κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της υποσαχάριας Αφρικής. 

Μαζί με τους πρόσφυγες του καταφέρνουν και διαφεύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες, σύντομα θα έχουμε και ένα νέο κύμα μετακινήσεων από ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν από τις πατρίδες τους λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι κλιματικοί πρόσφυγες αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια.

Ο Ζεεχόφερ δήλωσε πρόσφατα πως η Γερμανία θα δεχθεί το ένα τέταρτο των αιτούντων άσυλο. Πόσο ασφαλής είναι αυτή η δήλωση; Τι συνέπειες μπορεί να έχει; 

Η Γερμανία έχει κάνει καλή δουλειά στο προσφυγικό. Το πρόβλημα έγκειται στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ που αρνούνται να επιμεριστούν το βάρος διαχείρισης, κάνοντας ακόμη δυσκολότερο το έργο των υπηρεσιών ασύλου, πιέζοντας περαιτέρω τα κράτη πρώτης εισόδου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. 

Η ΕΕ χρειάζεται ένα αποτελεσματικό μοντέλο αναλογικής κατανομής των προσφύγων, καλύτερες και πιο γρήγορες διαδικασίες απόδοσης ασύλου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως καλέσει την Τουρκία να ελέγξει τις προσφυγικές ροές. Τι βοήθεια μπορεί να προσφέρει η ΕΕ προς την Άγκυρα; 

Η Τουρκία έχει αναλάβει ένα μεγάλο βάρος και η ΕΕ έχει υπάρξει γενναιόδωρη και στο επίπεδο της χρηματοδοτικής και στο επίπεδο της τεχνικής στήριξης. Και οι δύο πλευρές πρέπει να σταματήσουν τον πόλεμο δηλώσεων και να αναπτύξουν εποικοδομητική συνεργασία. 

Η Άγκυρα από την πλευρά της δεν μπορεί να χρησιμοποεί το προσφυγικό ως απειλή για να διαπραγματευτεί τις παράνομες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Εάν η ΕΕ μπλοκάρει τη χρηματοδότηση, η Τουρκία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, κάτι που δεν το επιθυμεί η ηγεσία της.