Επιστροφή στη σκοτεινή δεκαετία του 1960: Τάξις και Ασφάλεια

Από την επιχείρηση που έκαναν τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια, μετά το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου, πληθαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα τα βίντεο που δείχνουν τους αστυνομικούς σε ένα ντελίριο φανατισμού να επιδίδονται σε πράξεις αναίτιας βίας.
Στα βίντεο αυτά, που έχουν τραβηχτεί από πολίτες, οι αστυνομικοί εμφανίζονται να ξυλοκοπούν, να ποδοπατούν εν ψυχρώ και να βρίζουν σκαιότατα ανθρώπους από τους οποίους δεν απειλούνται και τους οποίους δεν ενδιαφέρονται καν να συλλάβουν. Καταγγέλθηκε επίσης επίθεση εις βάρος δημοσιογράφου, ο οποίος τραυματίστηκε από τα ΜΑΤ ενώ κάλυπτε την επιχείρησή τους.
Την επόμενη ημέρα, επίσης αναίτια, τα ΜΑΤ εισέβαλαν στα δικαστήρια και επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν τους συλληφθέντες - οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, κατηγορήθηκαν για πλημμελήματα και αφέθησαν ελεύθεροι. Και από τις άθλιες αυτές εικόνες αστυνομικής αυθαιρεσίας κανένα αυτί δεν έχει ιδρώσει, καμία ΕΔΕ δεν διατάχθηκε, κανένα σήμα προς τους αστυνομικούς των ΜΑΤ δεν έχει σταλεί, ότι υποχρεούνται να δρουν με επαγγελματισμό και όχι με ψυχολογία συμμορίας.
Αντιθέτως, φαίνεται ότι κάποιοι στην Κατεχάκη και στο Μαξίμου θεωρούν ότι οι εικόνες αστυνομικών των ΜΑΤ να κλωτσάνε κοπέλες πεσμένες κάτω εμπεδώνουν αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και επιβεβαιώνει την προσήλωση της κυβέρνησης στην πάταξη της ανομίας.
Σίγουρα ικανοποιούν τον Μπογδάνο, αλλά αυτό είναι ψυχαναλυτικό θέμα. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας όμως αναρωτιέται γιατί δεν βρίσκεται τρόπος να παταχθεί η ανομία χωρίς τα ΜΑΤ να συμπεριφέρονται σαν αφιονισμένοι τραμπούκοι σε φυλετικές ταραχές.
Υποθέτουμε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης θα κληθεί στη Βουλή να δώσει απαντήσεις. Γιατί να αισθανθεί την ανάγκη να απαντήσει από μόνος του, δεν το βλέπουμε...
Πηγή: Αυγή