Η νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ: Ενθουσιασμός, ρεαλισμός, αποτελεσματικότητα

Εργατικοί, μαχητικοί, μεθοδικοί, αναγνωρίσιμοι στο ευρύ εκλογικό σώμα, με καλό πλασάρισμα στους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Νάσος Ηλιόπουλος αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της νέας γενιάς στο ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με μια σειρά αξιόλογων στελεχών της ίδιας γενιάς αποτελούν τη νέα "μαγιά" του κόμματος που θα πρωταγωνιστήσει και στη διεύρυνση προς νεότερα εκλογικά ακροατήρια, αλλά και στην απαραίτητη εμβάθυνση σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Η Έφη Αχτσιόγλου έρχεται με φόρα, με επιτυχημένη παρουσία σε ένα νευραλγικό πόστο όπως αυτό της Υπουργού Εργασίας, με πλούσιο κυβερνητικό έργο στο πεδίο των εργασιακών δικαιωμάτων, της καταπολέμησης της ανεργίας και της σταδιακής αποκατάστασης των κλαδικών και συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ανέλαβε την ηγεσία του Υπουργείου σε μια κρίσιμη περίοδο, με το νόμο Κατρούγκαλου να μονοπωλεί τη δημόσια αντιπαράθεση, καταφέρνοντας να βελτιώσει όλους τους σχετικούς οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες.

Σήμερα, ως τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει να παρουσιάσει στοχευμένες δημόσιες τοποθετήσεις, με συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στο δίδυμο Βρούτση-Μιχαηλίδου, έχοντας ως παρακαταθήκη τα όσα θετικά πέτυχε στο Υπουργείο Εργασίας.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες πολιτικά προσωπικότητες της νέας γενιάς στο ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύς, ψύχραιμος, «διαβασμένος», κατεύθυνε με αποτελεσματικότητα την κοινοβουλευτική ομάδα στην προηγούμενη θητεία, έχοντας να διαχειριστεί μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων, «παντρεύοντας» διαφορετικές τάσεις και φέρνοντας ισορροπία μεταξύ των βουλευτών του κόμματός του και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στήριξε τη κυβέρνηση και το κόμμα δημόσια, βγήκε μπροστά και δεν κρύφτηκε μετά το αρνητικό αποτέλεσμα ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών σε σειρά εκπομπών, έπεσε στην τηλεοπτική «μάχη» με τα τοτέμ του υπερσυντηρητικού χώρου και της ακραίας ρητορικής της ΝΔ, Βορίδη και Γεωργιάδη, όργωσε την εκλογική του περιφέρεια με κέφι και αποφασιστικότητα. Σήμερα ως βουλευτής του βόρειου τομέα Αθήνας κινείται μεθοδικά στο ζήτημα του ανοίγματος και της διεύρυνσης, αναγνωρίζοντας τη κρισιμότητα των ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αγγίζοντας θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την κλιματική αλλαγή, το βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, την ισότητα των φύλων.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος πιάνει το νήμα από τους Αλέξη Τσίπρα και Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Δήμο Αθηναίων, επιτυγχάνοντας μια πολύ ικανοποιητική επίδοση με βάσει τους συσχετισμούς στην Α’ Αθήνας και το αδύναμο οργανωτικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση. Έτρεξε με μια δυναμική ομάδα την προεκλογική καμπάνια, έβγαλε φρέσκαδα στο λόγο του, παρουσίασε ένα συγκροτημένο και ρεαλιστικό πλάνο για την πρωτεύουσα. 

Η θητεία του ως επικεφαλής του ΣΕΠΕ υπήρξε κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, εστιάζοντας στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και των εργοδοτικών παραβιάσεων, διαμορφώνοντας ένα δυνατό «δίδυμο» με την Έφη Αχτσιόγλου στο Υπουργείο Εργασίας. Με κρίσιμες δημόσιες παρεμβάσεις σήμερα και στα ζητήματα της Αθήνας, αλλά και ευρύτερα στο πεδίο της εργασίας και των δικαιωμάτων, ο Νάσος Ηλιόπουλος ακολουθεί μια ανοδική πολιτικά πορεία την οποία αναγνωρίζουν όλοι εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Αχτσιόγλου, Ζαχαριάδης και Ηλιόπουλος αποτελούν μια δυναμική τριάδα που παίζει και θα παίξει κρίσιμο ρόλο στο νέο εσωκομματικό πεδίο και στην ανανέωση του κόμματος, ακολουθώντας τα χνάρια του Αλέξη Τσίπρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ επί ημερών του να μετατρέπεται από ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς, σε πυλώνα του αριστερού και προοδευτικού χώρου σε Ελλάδα και Ευρώπη.