Η κυβέρνηση ξέχασε τη μεσαία τάξη - Φορολογική μεροληψία υπέρ των ισχυρότερων
«Στον πάγο» μπήκε η φοροελάφρυνση της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση της ΝΔ. Το φορολογικό νομοσχέδιο δίνει ελαφρύνσεις στα υψηλότερα και στα κατώτατα εισοδήματα, ξεχνώντας την μεσαία τάξη, επισημαίνουν κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη ταξική μεροληψία υπέρ των ισχυρότερων». Στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο για τα εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ θα υπάρξουν μειώσεις φόρων που υπερβαίνουν το 2% ενώ για τα εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ οι μειώσεις φόρων δεν θα υπερβαίνουν το 1%.
Στο επιτελείο της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι οι ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος, ακυρώνονται με μέτρα όπως η αύξηση στο 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η προϋπολογισμένη αύξηση του ΕΝΦΙΑ για το 2020 κατά 140 εκατ. ευρώ και πολλά άλλα τέτοια μέτρα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταγράψει σειρά δεδομένων της κυβερνητικής πολιτικής που, όπως λένε, διαψεύδουν τις ελπίδες των μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων:
1) απόφαση ΝΔ να μην διαπραγματευτεί άμεσα τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
2) ο δημοσιονομικός χώρος διατίθεται για να ενισχύσει τα ανώτερα οικονομικά στρώματα:
  • ΕΝΦΙΑ: διέθεσε πάνω από 80 εκατ. ευρώ για να ελαφρύνει το 2019 τον ΕΝΦΙΑ για περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ.
  • το φορολογικό νομοσχέδιο μειώνει τον φόρο ακόμη και στα ατομικά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ σε ποσοστό μεγαλύτερο απ’ ότι για εισοδήματα 20.000 έως 50.000 ευρώ.
  • πάνω από τον μισό διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο του 2020 (600+ εκατομμύρια ευρώ) πάει στη μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και μερισμάτων από την οποία μείωση επωφελούνται κυρίως οι μεγάλες, πολυεθνικές επιχειρήσεις.
3) περικοπές δημόσιων δαπανών όπως η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 600 εκατομμύρια ευρώ το 2019
4) μείωση (σε σχέση με τον προγραμματισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) των δαπανών για τη Δημόσια Παιδεία το 2020.
5) αυξήσεις των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στις αυξήσεις προστίθεται και η μετατόπιση του κόστους των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα στους καταναλωτές.
6) ακύρωση θετικών μέτρων ύψους 2 δις ευρώ που είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως π.χ. η μείωση της προκαταβολής φόρου, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και η δραστική μείωση της για τα υπόλοιπα εισοδήματα, η πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 50% για μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, η πρόσθετη μείωση του ΦΠΑ κ.α
Πηγή: Huffington Post